De Sahara breidt uit: een groeiende bedreiging voor Afrika?

Julie Docsterd,
10-03-2024
De Sahara, de grootste hete woestijn ter wereld, wint aan terrein en transformeert vruchtbare grond in woestijn.
sahara
Fernando Paredes Murillo

De Sahara, de grootste hete woestijn ter wereld, breidt aan een alarmerend tempo uit. En die situatie wordt verergerd door de klimaatverandering en menselijke activiteiten. Het gaat daarbij om 10% uitbreiding op een eeuw tijd! Die uitbreiding vormt niet alleen een ernstige bedreiging voor het leefmilieu, maar ook voor de miljoenen mensen die aan de rand ervan wonen.

Oorzaken van de uitbreiding

De verwoestijning van de Sahara is vooral te wijten aan een combinatie van natuurlijke klimaatveranderingen en menselijke activiteiten. Klimaatschommelingen, zoals veranderingen in neerslagpatronen en stijgende temperaturen, spelen een grote rol. Tegelijkertijd versnellen ontbossing, overbegrazing en niet-duurzame landbouwmethodes de bodemerosie en bodemdegradatie, wat leidt tot de expansie van de woestijn.

sahara
Y K

Impact op de biodiversiteit en de mens

Door de uitbreiding van de Sahara neemt de biodiversiteit af en veranderen de ecosystemen voor veel diersoorten in onherbergzame omgevingen. Vooral lokale bevolkingsgroepen die afhankelijk zijn van landbouw en veeteelt zijn kwetsbaar. Deze woestijnuitbreiding bedreigt hun voedselzekerheid, hun toegang tot water en hun manier van leven, waardoor sommigen zich genoodzaakt zien om te migreren.

Regionale en wereldwijde gevolgen

Buiten haar eigen grenzen beïnvloedt de uitbreiding van de Sahara regionale en zelfs mondiale klimaatmodellen. Het kan neerslagpatronen in andere regio’s beïnvloeden, waardoor droogte of regenval in afgelegen gebieden mogelijk verergert.

Strategieën om het tegen te gaan

Hoe kunnen we de expansie van de Sahara bestrijden? Herbebossingsinitiatieven, duurzame landbouwpraktijken en waterbeheer zijn cruciaal. Ambitieuze projecten zoals de ‘Grote Groene Muur’ hebben als doel om de verwoestijning een halt toe te roepen door duizenden kilometers bomen aan te planten.