Samsonite stelt een koffer voor die een revolutie betekent voor je manier van reizen

Julie Docsterd,
07-05-2023
Reiskofferfabrikant Samsonite is een samenwerking aangegaan met een Belgisch designbureau om de valies van de toekomst te ontwikkelen.

Reizen doen we vandaag de dag niet meer zoals tien jaar geleden. Reizen naar bestemmingen dichter bij huis en het gebruik van andere transportmiddelen dan het vliegtuig hebben de manier waarop we ons naar onze reisbestemming verplaatsen, veranderd. Samsonite heeft dat goed begrepen en besloot een nieuwe wind te laten waaien in het aanbod van de klassieke reiskoffer.
Het doel daarbij is om het in- en uitpakken minder omslachtig te maken en de koffer tijdens de reis makkelijker hanteerbaar te maken. Erik Sijmons, die als designer werkt op het Europese hoofdkantoor van Samsonite in Oudenaarde, heeft in samenwerking met het Mechelse ontwerpbureau Achilles Design een revolutionair concept ontwikkeld. “Mensen willen hun koffer op elk moment tijdens hun reis makkelijk kunnen openen: in de trein, in de koffer van de auto, enzovoort,” legt hij uit. Dus bedacht het team een reiskoffer die makkelijker toegankelijk is.
“De koffers die we tot nu toe kenden, waren erg gericht op vliegreizen. Een koffer die het grootste deel van je reis in het ruim van een vliegtuig blijft liggen, is één ding, maar als je je koffer tijdens het reizen vaak nodig hebt, veranderen de noden. Hoe maak je zo’n koffer functioneel,” zegt Lukas Van Campenhout, expert industrieel ontwerp bij Achilles en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.

Het zit hem in de opening

Dit nieuwe type reiskoffer opent niet aan de zijkant, maar aan de voorkant. Je kan de koffer aan de voorkant te openen door simpelweg aan één enkele knop te draaien. “Dankzij de nieuwe indeling blijft het oppervlak van het nieuwe model gelijk, of het nu gesloten is of niet. Dat maakt een groot verschil in een treinwagon, een hotelkamer of de koffer van je auto,” zegt Ward Vancoppenolle, ontwerper bij Achilles Design.

“Zelfs als je thuis inpakt, kan je met de open koffer gemakkelijk van kamer naar kamer gaan, dankzij de vele handgrepen,” voegt Sijmons toe. Bovendien wordt de inhoud van de koffer op zijn plaats gehouden door een clipsysteem, waarbij verstelbare oppervlakken de inhoud comprimeren, zodat alles op zijn plaats blijft.
Het heeft bijna vier jaar geduurd om dit concept te ontwikkelen. Samsonite heeft de koffer nu gelanceerd in Europa en de VS.

De Samsonite IBON is verkrijgbaar vanaf € 319.