Solar Airship One: het vliegtuig op zonne-energie dat een vlucht rond de wereld belooft zonder fossiele brandstoffen

Julie Docsterd,
23-10-2023
De toekomst van de luchtvaart zou wel eens op zonne-energie kunnen zijn. Met de lancering van Solar Airship One wil het Franse bedrijf Euro Airship non-stop rond de wereld vliegen zonder fossiele brandstoffen of CO2-uitstoot.
Solar Airship
Solar Airship

Euro Airship heeft een innovatieve oplossing bedacht voor de klimaatcrisis: een vliegtuig op zonne-energie. Dit vliegtuig, Solar Airship One genaamd, is ontworpen om non-stop rond de wereld te vliegen, zonder fossiele brandstoffen of CO2-uitstoot.

Specificaties en ambities

Solar Airship One is 151 meter lang en weegt 10 ton. Het oppervlak is bedekt met een fotovoltaïsche film van ongeveer 4.800 m², die het elektrische aandrijfsysteem overdag van energie voorziet. Overtollige energie wordt opgeslagen in de vorm van waterstof, geproduceerd door elektrolyse van water, waardoor er ‘s nachts een continue stroomvoorziening is.

Het doel is duidelijk: aantonen dat koolstofvrije luchtmobiliteit mogelijk is. Om dit te bereiken bereidt het luchtschip zich voor op een reis van meer dan 40.000 km in twintig dagen, op een gemiddelde hoogte van 6.000 meter.

Een uitzonderlijke bemanning voor een historische reis

Drie beroemde Franse piloten zullen met Solar Airship One vliegen: Bertrand Piccard, beroemd om zijn non-stop ballonvlucht rond de wereld en zijn avontuur met het Solar Impulse 2 zonnevliegtuig; Dorine Bourneton, de eerste andersvalide vrouwelijke stuntpiloot; en Michel Tognini, een voormalige Franse astronaut.

Naast de technologische prestatie wil Euro Airship een wereldwijd industrieel productie-ecosysteem ontwikkelen voor deze milieuvriendelijke vliegtuigen.