Solo triomftocht: Denis Van Weynbergh verovert de Atlantische Oceaan

Julie Docsterd,
18-12-2023
Denis Van Weynbergh heeft zijn eerste trans-Atlantische solozeiltocht achter de rug, en daarmee ook een cruciale stap in de aanloop naar de Vendée Globe 2024.
imoca
Dieteren

De ‘Retour à La Base‘ zeilrace begon Dantesk voor Denis aan boord van de IMOCA D’Ieteren Group, waarvan Vakantieweb partner is. Hij kreeg af te rekenen met extreme weersomstandigheden, wat in de eerste dagen betekende dat het zeiloppervlak verkleind moest worden!

Denis moest al zijn kennis gebruiken bij het navigeren, vooral in de buurt van de Azoren. Het was een mooie nacht, maar er waren veel grillige factoren toen hij de Portugese archipel passeerde: “Toen ik mijn gennaker (het voorste zeil van de boot, nvdr) wilde opbergen, ging dat niet zoals gepland. Het ontrolde zich en ik kon het niet meer oprollen. Ik moest het naar beneden halen, maar dat kostte me een paar uur. Ik had geen voorwindse zeilen meer, dus ging ik zuidwaarts overstag, met een rechtstreekse koers naar Lorient.”

Denis kreeg ook af te rekenen met technische problemen zoals een defecte waterstroomgenerator en een niet-werkende kiel, maar hij toonde een opmerkelijk doorzettingsvermogen. Ondanks deze obstakels slaagde hij erin om op koers te blijven. Van Weynbergh kwam na 13 dagen, 14 uur, 35 minuten en 53 seconden over de meet. Met nog eens 3.463 zeemijlen extra op zak is hij weer een stap dichter bij de Vendée Globe 2024 en is hij een toonbeeld van doorzettingsvermogen en moed bij tegenslagen.