Tanzania: overlijden van een iconische leeuw

Julie Docsterd,
28-03-2023
Een prachtige, majestueuze leeuw in het nationaal park Serengeti, gekend om zijn dikke manen, heeft onlangs het leven gelaten in een territoriale strijd met jongeren leeuw, schrijven de faunaverantwoordelijken van Tanzania.

Leeuw Bob Junior, 12 jaar oud, werd vorige week gedood door zijn rivalen, legt Catherine Mbene, woordvoerster van de Tanzaniaanse nationale parken, uit aan AFP. Het is gebruikelijk dat dieren, zeker leeuwen, vanaf een bepaalde leeftijd vechten voor een territorium, verduidelijkt ze.

De leeuw werd vaak beschreven als de leeuw van de Serengeti en was een gemakkelijk herkenbare attractie voor toeristen dankzij zijn dikke manen, die hij geërfd heeft van zijn vader Bob, vernoemd naar Bob Marley.

Afrikaanse leeuwen kunnen tot 18 jaar oud worden in het wild, zegt organisatie Cats For Africa. Volgens de faunaverantwoordelijken heeft de Serengeti, in het noorden van Tanzania, een populatie van 3000 tot 3500 leeuwen. Door de stijgende aanwezigheid van de mens in hun migratie- en jachtgebied beperkt echter hun leefruimte.