Te ziek om op reis te vertrekken, en dan?

Enkele dagen voor je op reis moet vertrekken krijg je een zware griepaanval. Kan je je reis dan annuleren of moet je ze toch betalen? Maakt het een verschil uit als je een annulatieverzekering afsloot?

cold
Towfiqu Barbhuiya

Reis annuleren?

Als je ziek wordt of een ongeval hebt en daardoor niet op reis kan vertrekken, dan kan je niet zomaar vragen dat de reisorganisator je reis annuleert en je je geld terug geeft.  Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld een appartement huurde als vakantieverblijf.  Ook dan kan je niet vragen dat de huurovereenkomst niet doorgaat en je de afgesproken huurprijs niet moet betalen. Een soortgelijke regeling geldt trouwens als een reisgenoot ziek wordt of als er bv. een familielid ziek wordt waar je voor moet thuisblijven.

Annulatieverzekering

Je kan wel een annulatieverzekering afsluiten. Die kan je bv. op jaarbasis afsluiten (voor alle vakanties die je doet in het betreffende jaar) dan wel voor een specifieke vakantie. Kan je dan door je eigen ziekte of een ziekte van een familielid niet vertrekken, dan kan je vragen dat de verzekeraar je reiskosten (zo bv. het al betaalde voorschot, de verdere kosten van de reis, …) terugbetaalt. Je zal dan wel de nodige medische attesten moeten voorleggen.

De ene polis is de andere niet

Kijk als je een annulatieverzekering afsluit alleszins na wat er precies verzekerd is en welke dekking je hebt. Kijk ook na welke documenten je wanneer moet voorleggen als je op de annulatieverzekering een beroep wil doen. Heb je een ‘gratis’ annulatieverzekering bij je creditcard weet dan dat de dekking daarvan vaak minder ruim is dan bij een aparte annulatieverzekering die je afsluit.

Heb je geen annulatieverzekering dan kan je nog altijd trachten om met diegene bij wie je boekte (of de verhuurder) tot een oplossing te komen. Misschien heeft die wel begrip voor je situatie en gaat deze akkoord om (een deel) van de kosten van je reis te laten vallen.

 

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆