Thailand: een verrassende vogelspin ontdekt!

Julie Docsterd,
28-10-2023
Deze vogelspin met zijn elektrisch blauwe tinten is echt verbazingwekkend!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par basin79 (@basin79)

Het is uitzonderlijk om blauw in de natuur te vinden, vooral een blauw dat zo helder en levendig is als dat van de nieuwe vogelspin-soort die in het zuiden van Thailand is ontdekt. Deze spin, die meer dan 7 centimeter lang is, heeft iriserende, elektrisch blauwe markeringen op zijn poten, rug en mond.

Chilobrachys natanicharum: een unieke soort

Hoewel deze vogelspin in de dierenhandel bekend staat als de “electric blue mygale”, heeft een recent onderzoek bevestigd dat het inderdaad om een unieke soort gaat. De onderzoekers noemden deze vogelspin Chilobrachys natanicharum, ter ere van twee Thaise bestuurders.

De wetenschap achter blauw

In tegenstelling tot andere kleuren die afkomstig zijn van pigmenten, is blauw het resultaat van Nano structuren in de cellen die deze kleur reflecteren. Deze structurele kleuren zijn vaak iriserend en veranderen lichtjes afhankelijk van de hoek waaronder ze worden bekeken. Wetenschappers denken dat deze kleur een rol zou kunnen spelen bij het paren of bij het afschrikken van roofdieren.

Een ontdekking in een onverwachte habitat

Dit is de eerste keer dat een vogelspin van deze familie is ontdekt in een mangrovebos in Thailand. Onderzoekers waren verrast toen ze ontdekten dat deze spin ook kon gedijen in de altijd groene bossen van de hooglanden, wat getuigt van een ongelooflijke aanpassing.