Toerisme: wordt 2024 het jaar van alle records?

Julie Docsterd,
04-02-2024
De pandemie is nu slechts een vage herinnering, de wereld lijkt zijn oude gewoontes te hebben hervat. Bijna dan...
tourists lake
Leo Visions

Volgens de Wereldorganisatie voor Toerisme (WTO) zal de internationale toerismesector in 2024 een aanzienlijk herstel doormaken, en zelfs de niveaus van vóór de Covid-19-pandemie overtreffen! Vooral de Aziatische markt zal naar verwachting de cijfers omhoog stuwen, ondanks internationale spanningen.

Het jaar 2023 markeerde een belangrijke mijlpaal met 1,3 miljard internationale toeristen, een stijging van 44% ten opzichte van 2022. Dit cijfer vertegenwoordigt 88% van het niveau van 2019, wat wijst op een gestage opleving in de sector.

En de regio’s?

Het Midden-Oosten boekte een sterke groei met een stijging van 22% ten opzichte van 2019. Europa, als belangrijkste toeristische bestemming, bereikte 94% van zijn niveau van vóór de pandemie. Azië daarentegen kende een bescheidener herstel, beperkt tot 65% van het niveau van 2019, ondanks het einde van het “zero-Covid”-beleid in China. Maar de situatie zou in 2024 kunnen veranderen…

Zurab Pololikashvili, secretaris-generaal van de WTO, benadrukt de veerkracht en snelle opleving van het toerisme en voorspelt een activiteit in 2024 die 2% hoger ligt dan in 2019. Het versoepelen van visumbeperkingen en de toename van reizen vanuit China zouden tot deze groei moeten bijdragen.

Economie en oorlogen: remmingen voor toerisme?

De WTO waarschuwt echter voor economische en geopolitieke risico’s, met name in het Midden-Oosten. Inflatie, hoge rentetarieven en de volatiliteit van de olieprijzen kunnen ook van invloed zijn op de kosten van transport en accommodatie in 2024.

Weg met de goede voornemens?

Merk op dat de tijdens de COVID-periode genomen voornemens, zoals milieuvriendelijker reizen, dichter bij huis en weg van grote toeristenmassa’s, slechts door een minderheid van toeristen, voornamelijk Europeanen, in overweging worden genomen.