Toeristen keren terug naar Europa! En naar België?

Julie Docsterd,
29-01-2024
Het toerisme in Europa heeft weer kleur gekregen en heeft zelfs de niveaus van vóór COVID-19 overtroffen! Dat bewijst dat het Oude Continent nog steeds zeer aantrekkelijk is...
night in paris
Alban Martel

Volgens Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, was 2023 een recordjaar voor de Europese toeristenindustrie. Accommodaties zoals hotels, vakantiehuizen en campings kenden een uitzonderlijke toestroom, wat duidt op een sterke terugkeer van het toerisme.

Indrukwekkende cijfers

Toeristen brachten in 2023 in de Europese Unie in totaal 2,92 miljard overnachtingen door, een stijging van meer dan 6% ten opzichte van 2022, een jaar dat nog steeds werd beïnvloed door de gezondheidscrisis. Die cijfers overtreffen ook die van 2019, vóór de pandemie, toen 2,87 miljard overnachtingen werden geregistreerd.

Bijdrage van internationale toeristen

In 2023 waren het vooral toeristen uit andere landen die deze opleving hebben gestimuleerd. Ze maakten 46% uit van het totale aantal overnachtingen, wat dicht in de buurt komt van het niveau vóór de gezondheidscrisis (47%).

En in België?

In België overtrof het aantal toeristische overnachtingen in 2022 al dat van 2019, wat wijst op een vroeg herstel in ons land.