Van Weynbergh en Le Méné, het Frans-Belgische duo dat de oceanen wil veroveren

Julie Docsterd,
19-07-2023
Denis Van Weynbergh, de beroemde Belgische skipper die als partner van Vakantieweb vaart op de D’Ieteren Group IMOCA, heeft zijn co-skipper voor het seizoen 2023 aangekondigd: Erwann Le Méné. De twee ervaren zeelui gaan samen aan boord van de D’Ieteren Group IMOCA, een vaartuig dat een nieuw look kreeg met andere kleuren, klaar voor het komende seizoen van dubbelraces.

EEN DUO DAT OP DE MINI 6.50-SCHOOL ONTSTOND

Het duo, dat de kneepjes van het vak leerde in de prestigieuze Mini 6.50, deelt een passie voor de oceaan, de competitie en de spirit van samenwerken. Hun volgende uitdagingen zijn de Rolex Fastnet Race, de Défi Azimut en de Transat Jacques Vabre. Deze drie races zullen hen nuttige ervaring bijbrengen voor hun toekomstige avonturen.

LE MÉNÉ, EEN STRATEGISCHE KEUZE

De beslissing om een team te vormen tussen Van Weynbergh en Le Méné kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik had twee opties: of kiezen voor een oude zeebonk die al verschillende races rond de wereld had gevaren, of voor een jongere schipper met veel ervaring in de Figaro Bénéteau of Mini 6.50 races. Uiteindelijk waren het vrienden die me Erwann aanraadden. Zijn profiel sluit goed aan bij optie 2,” legt Van Weynbergh uit.

De skipper-FLUISTRERAAR

Le Méné, een 43-jarige Bretoen, heeft een indrukwekkende staat van dienst met achter zijn naam twee Mini Transat-deelnames. “Kiezen voor een ‘minist’ betekent kiezen voor een ‘Mini’-ingesteldheid: in deze klasse heb je een echte spirit van onderlinge hulp en teamwork nodig,” zegt Van Weynbergh. Le Méné heeft ook in de Class40 gevaren en zeilers klaargestoomd voor de grootste zeilwedstrijden.

een DUO dat klaar is voor uitdagingen

De twee zijn klaar voor de Rolex Fastnet Race, de Défi Azimut en de Transat Jacques Vabre. “Erwann is een echte ‘performer’, hij is altijd op zoek naar de optimale afstellingen om de boot zo snel mogelijk te laten gaan en beschikt over een uitstekende beheersing van navigatiesoftware zoals Adrena. Hij gaat me dit seizoen veel bijbrengen,” vertelt Van Weynbergh enthousiast.

Op naar de HORIZON

Dit seizoen zal zonder twijfel vol uitdagingen en leermomenten zitten voor het Frans-Belgische duo, maar ook een voorsmaakje op wat Van Weynbergh te wachten staat in zijn toekomstige solo-avonturen. Met Le Méné aan zijn zijde ziet de horizon er veelbelovend uit.