Venetië: de kanalen staan… droog!

Julie Docsterd,
27-02-2023
In de afgelopen dagen bood Venetië een zeer ongewoon schouwspel: bij eb in de lagune staan sommige kanalen van de stad volledig droog! Maak je echter geen zorgen, want dit fenomeen zou "volledig normaal" zijn.

Venetië bood toeristen een ongewoon schouwspel met gondels gestrand op modderbanken.

Een bekend fenomeen!

Ongeveer 70% van de laagwaterverschijnselen vindt precies in deze periode plaats, van januari tot februari,” vertelt Alvise Papa, hoofd van het getijdenvoorspellingscentrum van Venetië, aan AFP. Normaal komen de kanalen niet droog te staan bij eb, maar dit jaar gaan ze gepaard met hoge luchtdruk in een anticycloon die de komst van storingen tegengaat.

Winters weer, vergezeld van wind en regen, versterkt meestal de getijdenwerking, wat dit jaar niet het geval is. “Tot 2007-2008 waren we er elk jaar getuige van [dit fenomeen, nvdr], maar daarna hadden we niet langer de laagwaterstanden zoals tijdens de afgelopen dagen,” merkt hij op.

Geen verband met droogte of opwarming van de aarde

De expert ontkent dat er een mogelijk verband is tussen de spectaculaire laagwaterstand van de afgelopen dagen en de droogteperiode die een deel van Europa treft of de opwarming van de aarde. Vandaag is de situatie trouwens weer genormaliseerd.