Versailles: zware veroordeling voor valse bommeldingen!

Julie Docsterd,
25-10-2023
Na een reeks valse bommeldingen voor het Kasteel van Versailles is een 37-jarige schizofrene man veroordeeld omdat hij op die manier de evacuatie van het historische monument veroorzaakte.
versailles
Jean-Philippe Delberghe

De beklaagde bekende dat hij alarm had geslagen door te zeggen: “De troon van Lodewijk XIV gaat ontploffen. Tot later. Evacueer”. Na deze oproep werd een grootschalige evacuatie gestart, waarbij bijna 11.000 bezoekers betrokken waren.

Opeenvolging van valse meldingen

Dit incident komt op een moment van toenemende dreigingen van bomaanslagen in Frankrijk, vooral na de aanslag in Arras op 13 oktober. Het Kasteel van Versailles is een terugkerend doelwit geworden, met zeven valse meldingen in amper negen dagen.

Zware schade voor het kasteel

Hoewel het exacte bedrag van de schade nog moet worden bepaald, schat Cyrille Mayoux, de advocaat van het kasteel, de verliezen op €100.000 tot €150.000 na de evacuatie van donderdag. Er zal een burgerlijke procedure worden gestart om deze verliezen in kaart te brengen..

Beschuldigde psychiatrisch opgevolgd

De man in kwestie, die lijdt aan schizofrenie met paranoïde neigingen, gaf toe dat hij op de dag van het alarm zijn medicijnen niet had ingenomen. Na een medisch onderzoek werd hij geschikt bevonden om terecht te staan. Aan zijn voorwaardelijke straf is de verplichting verbonden om een psychiatrische behandeling te ondergaan en een schadevergoeding te betalen aan het kasteel van Versailles.

Hoeveel die schadevergoeding bedraagt, zal worden besproken tijdens een komende hoorzitting die gepland staat op 26 februari 2024.