Vluchten: Denemarken voert een milieubelasting in die andere landen zou kunnen inspireren…

François Piette,
05-01-2024
De Deense regering kondigt de invoering aan van een milieubelasting op vliegtickets, met als doel tegen 2030 milieuvriendelijker vliegen te bevorderen.
denmark
Nick Karvounis

Denemarken neemt concrete stappen om de milieueffecten van de luchtvaart te verminderen. Minister van Transport Thomas Danielsen verklaarde dat de transportsector, inclusief de luchtvaart, een overgang ondergaat naar meer milieuvriendelijke praktijken. “Het moet altijd mogelijk zijn om te vliegen, maar het moet op een milieuvriendelijke manier kunnen”, benadrukte hij.

Details van de milieubelasting

Deze nieuwe belasting, die in 2025 van kracht wordt, is van toepassing op alle vluchten die vertrekken vanuit Denemarken, met uitzondering van overstappende passagiers. Deze belasting begint bij 30 Deense kronen (4 euro) voor korte vluchten en zal tegen 2030 geleidelijk toenemen tot 50 kronen. Middellange en lange afstandsvluchten worden onderworpen aan een hogere belasting, die in 2030 kan oplopen tot 410 kronen voor lange afstandsvluchten.

 

Een Europese visie

Minister van Klimaat en Energie Lars Aagaard ziet een gezamenlijke Europese regulering op dit gebied als de weg voorwaarts en beschouwt dit als de richting om te volgen. Dit Deense initiatief kan dus als inspiratie dienen voor soortgelijke maatregelen op Europees niveau.

 

Financiering van de milieutransitie en steun voor lage pensioenen

De opbrengsten van deze milieubelasting zullen worden gebruikt voor investeringen in de milieutransitie van binnenlandse luchtvaart. Daarnaast zullen ze worden gebruikt om de ouderdomsuitkeringen te verhogen voor mensen met de laagste pensioenen, met een extra budget van bijna 2 miljard euro per jaar.