Waarom is het aantal hulpoproepen deze zomer sterk gestegen?

Julie Docsterd,
12-09-2023
Touring heeft een stijging van 20% in hulpoproepen opgetekend tijdens de zomer van 2023. Een zeer opvallende stijging! Hoe valt die te verklaren?
broken down car
Jamie Street

De zomer staat vaak synoniem voor ontspanning en ontsnapping, maar voor sommigen kan het ook samengaan met onvoorziene omstandigheden en complicaties. Reisbijstandsorganisatie Touring heeft inderdaad een aanzienlijke toename van hulpoproepen vanuit het buitenland geregistreerd. De cijfers spreken voor zich: 48.893 oproepen tijdens juli en augustus 2023, tegenover 41.047 de vorige zomer.

Diverse redenen voor die stijging!

Enerzijds werd Europa getroffen door verschillende natuurrampen: branden in het zuiden, hagelstormen in Italië en overstromingen in meerdere landen. Die gebeurtenissen hebben ongetwijfeld een rol gespeeld in de toename van hulpverzoeken.

Anderzijds kozen veel Belgen ervoor om spontaan de weg op te gaan om te ontsnappen aan het sombere weer in België. Volgens Touring kan die impulsiviteit verklaren waarom sommige vakantiegangers minder goed voorbereid vertrokken, wat het risico op pech of ongevallen heeft vergroot.

En medische oproepen?

Een ongekende hittegolf heeft voor de nodige complicaties gezorgd. Voedsel en dranken bedierven sneller, uitdroging en hartproblemen kwamen vaker voor dan normaal. De landen die het meest werden getroffen door deze complicaties waren Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Nederland.

Het is echter interessant op te merken dat, ondanks die vele tegenvallers in het buitenland, veel Belgen ervoor hebben gekozen om hun vakantie lokaal te vieren.