Wallonië in de winter: de onmisbare carnavals

Florence Brigode,
30-01-2023
Wallonië houdt ervan om het einde van de winter en de terugkeer van de lente te vieren: carnaval maakt integraal deel uit van de Waalse folklore! Defilés, kostuums, muziek: elke provincie viert het anders. De ideale gelegenheid om een duik te nemen in het hart van de eeuwenoude legendes en in een ongelooflijk universum terecht te komen! Dit zijn enkele pareltjes uit de vele carnavaleske afspraken in februari en maart...
Les Gilles Boute-en-Train” du Carnaval de La Louviere” CGT - Alex Kouprianoff

Kom alles te weten over het carnaval in Wallonië

Durf de gezelligheid en authenticiteit van de inwoners van Malmedy te ervaren: het ‘Cwarmê de Malmedy’ is een waar spektakel! Het is de oudste carnavalsviering van België. Van zaterdag 18 tot en met dinsdag 21 februari 2023 geeft de stad zich over aan haar tradities. Vier dagen waarin de ‘Trouv’lê’ en zijn graanschop, de grote optocht van 1500 travestieten, de dans van ‘Haguète’ en de Harlekijnen, de satirische revues, de ‘Mâssis Toûr’ en de verbranding van de ‘Haguète’ elkaar zullen opvolgen. Een stevig programma dat je alleen echt kan begrijpen door het te ervaren! Het is een ervaring die je nooit zal vergeten!

RSI Malmedy

Het belangrijkste carnaval in Waals-Brabant is dat van Nijvel. Van 25 tot 28 februari 2023 zal een heel universum tot leven komen: meer dan 700 Gilles, Harlekijns en andere personages zullen door de straten dwalen op het geluid van klompen, overal muziek, sinaasappelgooiers en de beroemde optocht. En niet te vergeten het kindercarnaval, het vreugdevuur, enzovoort. Een moment dat je niet mag missen: volksvermaak gegarandeerd!

Jean Berteau

De hoofdstad van de provincie Luxemburg zal niet achterblijven: ook al valt zijn carnavalsviering later, ook in Aarlen wordt er gevierd zoals het hoort! Van 11 tot 12 maart wordt een nieuwe editie van de optocht voorgesteld. En daar moet je bij zijn. Op het programma: het vermommen van het hert op het Astridplein, het prinsen- en prinsessenbal, het verkleedfeest, het carnaval van de Gilles d’Arlon, de optocht van bijna 50 gezelschappen, het kinderbal… Een sfeer die een omweg meer dan waard is!

Het carnaval van Doornik valt ook later: het wordt dit jaar gehouden van 17 tot en met 19 maart 2023. Het is een thematisch festival, gebaseerd op creativiteit en verbeelding, dat de verplaatsing waard is. Het begint met een spektakel dat te voet door de straten trekt en een groots bal in de Lakenhallen. Daarna is er de beroemde ‘Nuit des Intrigues’, met zijn geluids- en lichtshow. De volgende dag vindt de ‘Masquerade’ plaats, de parade van broederschappen en praalwagens. Dit wordt gevolgd door het eerbetoon aan de ‘Pichou Saint-Piat’ en de ‘Naiad’, snoepjes en ‘pichous’ die van het belfort gegooid worden. Tot slot is er nog de verbranding van de Koning van het carnaval, de fakkeltocht en de ‘Tounrée des fûts’, de vatentocht. Een kleurrijk programma dat niet zal ontgoochelen!

Defile du Carnaval de Tournai CGT - Alex Kouprianoff

Op 19 maart wordt in Andenne het ‘Carnaval des Ours‘ of berencarnaval gehouden. De beer is het embleem van de stad en de mascotte van deze folklore sinds 1954. Het is erg leuk om naar de grote optocht te gaan kijken: 500 beren paraderen er door de straten! En daarbij zijn de teddyberen die door de koning en koningin van het carnaval van het balkon van het stadhuis worden gegooid, nog niet meegerekend. Maar dat is niet alles: ook 3 reuzen, majorettes en praalwagens zullen de stad veroveren. En als vrouwelijke toeschouwers niet oppassen, kunnen ze in de ‘cage aux demoiselles’ belanden! Een bijzonder origineel carnavalesk moment!

Kom alles te weten over het carnaval in Wallonië

Carnaval des Ours Andenne majorettes Office du Tourisme Andenne