Wie is aansprakelijk bij een ongeval op de skipiste?

Jan Roodhooft,
01-12-2022
Bij het skiën en snowboarden gebeuren er wel eens ongevallen. Maar wist je dat er ook op de skipiste allerhande verkeersregels gelden en dat je, als je die niet respecteert, aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die je veroorzaakt?
Vacancesweb.be

Skiën en snowboarden brengen risico’s met zich. Om een idee te geven, worden er alleen al in Frankrijk per seizoen 40.000 tot 45.000 reddingen op de pistes uitgevoerd. Maar met welke regels moet je zoal rekening houden als je je op de piste begeeft?

De regels van de FIS

De zogenaamde Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft een aantal gedragsregels opgesteld die elke skiër moet volgen. Zorg er dan ook voor dat je deze regels kent. Hou je je niet aan de regels en veroorzaak je daardoor schade, dan kan je daarvoor aansprakelijk worden gesteld.

Wat moet je er zoal van weten?

Je vindt de regels van de FIS terug op de website https://www.skiwelt.at/nl/de-fis-pisteregels.html. Enkele spelregels zijn bv. dat iedere skiër te allen tijde op tijd moet kunnen stoppen of uitwijken. Bovendien bepalen de gedragsregels dat inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd. Nog een andere spelregel zegt dat een skiër die klimt of te voet afdaalt, dit alleen mag doen aan de zijkant van de piste. Ook moet de van achter komende skiër zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt. Iedereen die onder je skiet heeft voorrang.

Bijkomende regels

Bovendien kunnen landen of kantons per skipiste ook nog eens eigen regels maken. Deze staan dan op de piste aangegeven. Zo geldt bijvoorbeeld op sommige pistes een maximumsnelheid.