Zoveel Belgen vertrekken op vakantie deze zomer

Julie Docsterd,
28-06-2023
Tijdens de komende zomervakantie vertrekt de meerderheid van de Belgen op vakantie, waarbij er een uitgesproken voorkeur is voor lokale bestemmingen.
The Travel Nook

Zes op de tien Belgen zijn van plan om deze zomer op vakantie te gaan. Dat blijkt uit een studie van VAB. Bijna een derde van de reizigers blijft daarbij in België, waardoor we kunnen spreken van een trend rond lokale bestemmingen.

De jeugd is reislustig

Vooral de jongere generaties, tussen 18 en 24 jaar, zijn enthousiast over reizen: 72% van hen is van plan om op vakantie te gaan.

Beperkter budget

Eén op de drie mensen wil minder geld uitgeven aan vakantie, vooral door te besparen op horeca en excursies. 12% van de reizigers is daarentegen van plan om zijn vakantiebudget op te trekken.

Lievelingsbestemming

Van de Belgen die naar het buitenland trekken, kiest 80% voor een Europese bestemming. Frankrijk is het populairst, gevolgd door Spanje en Italië.

Voor wie in België blijft, zijn de Kust en de Ardennen de favoriete bestemmingen, met respectievelijk 62% en een derde van de respondenten.

Juli, de reismaand bij uitstek

Juli is de populairste maand om te reizen, hoewel 65-plussers de voorkeur geven aan periodes buiten de schoolvakanties.

Soloreizen of met vrienden?

Tot slot gaat 10% van de Belgen alleen op reis, terwijl bijna één Belg op de vijf met vrienden op vakantie gaat, een cijfer dat tot 37% stijgt bij jongeren.

Juillet est le mois le plus populaire pour voyager, bien que les personnes âgées de plus de 65 ans préfèrent les périodes hors vacances scolaires.

Voyages en solo ou entre amis ?

Enfin, 10% des Belges préfèrent voyager seuls, tandis que près d’un Belge sur cinq voyage avec des amis, ce chiffre augmentant à 37% chez les jeunes.