Zwitserland: naar een verbod op foie gras?

Julie Docsterd,
10-01-2024
In Zwitserland is er een volksinitiatief dat de invoer van foie gras aanvecht, zowel om ethische als om milieuredenen.
pixabay

De Swiss Animal Alliance, een organisatie die zich inzet voor de rechten van dieren, is erin geslaagd voldoende handtekeningen te verzamelen om een nationale stemming over een verbod op de invoer van foie gras te overwegen. Wordt foie gras weldra verboden in Zwitserland?

Foie gras: tussen traditie en protest

De Swiss Animal Alliance heeft met name kritiek op het dwangvoederen van pluimvee, een methode om dieren te veel te voeren om een vergrote lever te krijgen. Hoewel deze praktijk in Zwitserland al verboden is, blijft de invoer van foie gras uit het buitenland legaal.

Een strijd voor ethische coherentie

De organisatie wijst op een inconsistentie in de Zwitserse wetgeving: het verbod op de productie van foie gras op nationale bodem, terwijl de invoer ervan wordt toegestaan. Deze situatie wordt als “hypocriet” beschreven door dierenactivisten, die pleiten voor een totaal verbod om de principes van dierenbescherming te respecteren.

Honderdduizenden ganzen en eenden vermoord!

Zwitserland importeert jaarlijks ongeveer 200 ton foie gras en is daarmee een van de belangrijkste afnemers van dit product. Volgens de Swiss Animal Alliance leidt deze consumptie tot het doden van honderdduizenden eenden en ganzen per jaar, specifiek om aan de Zwitserse vraag te voldoen.

Naar een wetswijziging?

Hoewel het Zwitserse parlement en de Zwitserse regering tot nu toe hebben geweigerd de invoer van foie gras te verbieden, zou dit volksinitiatief een keerpunt kunnen betekenen. Een beslissing die ook de buurlanden zou kunnen inspireren?