Ålesund: een unieke, kleurrijke stad tussen de fjorden

Ålesund: een unieke, kleurrijke stad tussen de fjorden

Myriam Thys,
02-09-2021
Je wordt spontaan verliefd op dit kleurrijke archipel in de Atlantische Oceaan.

De stad is namelijk op 7 eilanden gebouwd. In 1904 werd Ålesund na een enorme brand volledig met de grond gelijk gemaakt. Maar de elegante stad die nog geen drie jaar later herrees in Noorse Jugendstil, bewijst dat de Ålesunders net als de Noormannen vechters zijn. Het wordt vandaag beschouwd als een van de mooiste steden van Noorwegen.

Architecturale parels

Ålesund, ooit een modaal vissersoord met houten huizen, is uitgegroeid tot een unieke plek.

Alesund architectuur
Alesund architectuur Myriam Thys

Na de allesverwoestende brand van 1904, aangewakkerd door een storm, werden 10.000 mensen dakloos. Er moest dus onmiddellijk een nieuwe stad komen, waarover ondanks de hoogdringendheid goed werd nagedacht. Art-Nouveau was in het begin van de 20ste eeuw de stijl die heel Europa in de ban hield.

Maar in Ålesund werd er Vikingssymboliek aan toegevoegd, wat zorgt voor een originele Jugendstilvariant, die bovendien opvallend kleurrijk is. Het heeft alleszins Ålesund op de toeristische kaart gezet. Een van de mooiste architecturale parels is de oude apotheek, waar het Jugendstilmuseum onderdak kreeg.

Architectuur Jungendstil, links de oude apotheek, nu het Jugendstilmuseum
Architectuur Jungendstil, links de oude apotheek, nu het Jugendstilmuseum Myriam Thys

Stad op 7 eilanden

Vanop Aksla, het hoogste punt in Ålesund, waarvoor we met plezier 418 trappen beklimmen, is het uitzicht adembenemend. De stad is verdeeld over 7 eilanden, verbonden door tunnels en bruggen, wat het werkelijk heel apart maakt. Het prachtige centrum ligt op het Hessa-, Aspøya- en Nørvøya eiland. Vanuit het Fjellstua Viewpoint zien we ook hoe Ålesundet, een smalle zeestraat, de stad in twee splijt. Het is zonder twijfel het mooiste plekje in Ålesund, met felgekleurde huizen en oude klipvisloodsen, die omgevormd zijn tot restaurants, hotels en lofts. De fjorden die ons omringen zorgen voor de finishing touch.

Alesund van op de Aksala Heuvel
Alesund van op de Aksala Heuvel Myriam Thys

Klipvis, dé lekkernij van Ålesund

Dat de stad van bovenuit de vorm van een vishaak heeft is geen toeval. Balancerend tussen oceaan en fjorden is Ålesund nog steeds een echte vissersstad. En als er één plek is in Noorwegen waar de bakkeljauw of klipvis razend populair is, dan is het hier. De naam komt van de Vikingen die hun kabeljauw op de klippen droogden. Want de techniek om vis te conserveren werd al 1000 jaar geleden door de Noormannen uitgevonden. Nadat de vissen gepekeld en gedroogd waren kon je ze tot 3 jaar lang bewaren. 95% Van alle bakkeljauw in Europa en in het bijzonder Portugal, waar het tot de dagelijkse keuken behoort, komt uit Noorwegen. En dat het lekker is ervaren we in het XL Dinner restaurant, een van de beste bakkeljauwrestaurants ter wereld.

Gastronomie, bakkeljauw of klipvis is een van de specialiteiten van Alesund
Gastronomie, bakkeljauw of klipvis is een van de specialiteiten van Alesund Myriam Thys

Authentieke charme

Als we de Apotekergata volgen richting oceaan, vlakbij Molovegen, lijkt het alsof we door een oude prentkaart wandelen.

Alesund, de kleine vuurtoren, nu een hotelkamer
Alesund, de kleine vuurtoren, nu een hotelkamer Myriam Thys

Hier staan als bij wonder nog enkele houten huizen die de brand overleefd hebben. Een van de mooiste is het Holmbua warehouse, een visgroothandel uit 1861, waarin nu het visserijmuseum gevestigd is.

Wanneer we de pier aflopen komen we uit aan een kleine fotogenieke vuurtoren. De verrassing is groot als het een hotelkamer blijkt te zijn. Romantischer dan dit wordt het niet. Bovenop de heuvel is er de Aspøy school, een indrukwekkend geel gebouw uit 1921 dat boven de charmante haven uittorent.

De perfecte uitvalbasis

Niks is leuker dan rond de stad met een visser een dagje op zee door te brengen. Niet alleen de landschappen zijn er wondermooi, maar in de Sulafjord, waar we de boot stilleggen, vangen we ook behoorlijk wat vis.
De Trollenroute, of Trollstigen, die enkel open is in de zomer, is een fotogenieke bergweg, vrij steil met mooie watervallen en waarschuwingsbordjes voor overstekende trollen. Het is meteen ook de route naar de wondermooie Geirangerfjord. Ålesund is dus niet alleen perfect gelegen om een paar dagen te pauzeren tijdens een roadtrip doorheen de fjorden, maar wordt ook als citytrip steeds populairder.

Alesund, terrasje op de Alesundet
Alesund, terrasje op de Alesundet Myriam Thys

Een blik onder water

Als je graag een blik onder water werpt en je bent geen duiker, dan is het Atlanterhavsparken een perfecte plek om kennis te maken met de bewoners van de kustlijn rond Ålesund. In tien spectaculaire aquaria -zelf houden ze het bij large landscaped tanks- kunnen we de creaturen uit de mysterieuze diepten van de zee bewonderen.

Het is een van de grootste zeeaquaria van Europa en wordt rechtstreeks gevoed met water uit de Atlantische Oceaan. Leuk is de contactpool waarin we bepaalde zeedieren kunnen aanraken. En buiten, in een enorm bassin met infini op de oceaan, zwemmen een paar dolgelukkige zeehonden en zeeotters rond.

Atlanterhavsparken, interieur een van de grote vistanks
Atlanterhavsparken, interieur een van de grote vistanks Myriam Thys