Santiago de Compostella, de beroemdste route van het oude Continent

Julie Docsterd,
28-12-2023
Al heel lang laat ik me om de 3 jaar verleiden om de weg naar Compostella te volgen, met als uiteindelijke doel om de hoofdstad van Galicië te bereiken en er door de grote poort van de beroemde kathedraal te stappen.

Al heel lang laat ik me om de 3 jaar verleiden om de weg naar Compostella te volgen, met als uiteindelijke doel om de hoofdstad van Galicië te bereiken en er door de grote poort van de beroemde kathedraal te stappen. Ik kies telkens een ander stuk van de weg die me naar dit einddoel leidt. Gelovig of niet, agnost of atheïst, iedereen kan zich natuurlijk aan deze tocht wagen en steevast geeft over de eindmeet komen een gevoel van voldoening. Komt dat door Santiago? Christus? De natuur? Karma… Niemand weet het echt. Maar is dat echt wat telt? Of draait de tocht eerder om het feit dat je een deel van de route hebt afgelegd, zoals zoveel pelgrims al meer dan 1400 jaar lang doen volgens een oude traditie, om dichter bij de relikwieën van de apostel Jakobus te komen, die er sinds de 9e eeuw opgeborgen zijn.

De kathedraal van Santiago de Compostella Cirilla - stock.adobe.com

Los van het sacrale karakter van deze bestemming trekt de stad Santiago de Compostella bezoekers aan van alle origines, zowel pelgrims als niet-pelgrims, die de historische schoonheid, de lokale gastronomie en de sfeer van de bars en restaurants met Galicische vis en zeevruchten willen ontdekken. Zoveel contrasterende sferen die harmonieus versmelten in het historische centrum, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het is verbazingwekkend om te zien hoe pelgrims met hun rugzakken eindelijk aankomen bij de kathedraal, en er schouder aan schouder staan met groepjes jongeren die op hun gitaar tokkelen terwijl ze langs terrassen lopen waar toeristen genieten van een portie zeevruchten.

Zicht op de Plaza del Obradoiro van aan de kathedraal joserpizarro - stock.adobe.com

Nog een tip voor wanneer je voor het eerst in Santiago de Compostella bent: vergeet niet om een bezoek te brengen aan het Plaza del Obradoiro, het niet te missen hart van de stad. Het leven speelt zich af rond dit plein, waar de kathedraal, het Paleis van Raxoi en het Hostal de los Reyes Católicos een majestueus geheel vormen. Let op de pelgrims, met hun staf in de hand en schelpen duidelijk zichtbaar, wanneer ze de kathedraal naderen. Binnen wacht je een reis terug in de tijd wanneer je door de glorieuze poort stapt, met het standbeeld van Santiago op het hoofdaltaar, de afdaling in de crypte en het panoramische uitzicht vanop de daken.

De Botafumeiro

Probeer de kathedraal te bezoeken tijdens de vrijdagmis om 19u30 en een glimp op te vangen van een uniek schouwspel: de ‘botafumeiro’. Dit is waarschijnlijk het grootste wierookvat ter wereld. Het wordt gebruikt voor de meest plechtige missen en ook het hele jaar door elke vrijdag.

De Botafumeiro is een zilveren wierrookvat dat 53 kg weegt en 1,50 m groot is. Het wordt hoog boven de deelnemers losgelaten vanaf de centrale koepel van de kathedraal. Via een een ingewikkeld systeem van katrollen wordt het door de kerk bewogen. Acht mannen, bekend als ‘tiraboleiros’, zijn nodig om het gevaarte te verplaatsen. De Botafumeiro hangt op een hoogte van 20 meter en kan snelheden halen van 68 km/u terwijl hij ronddraait en rook en de geur van wierook door de hele kathedraal verspreidt. Het is even indrukwekkend als mysterieus. Het is als een eerbetoon van de stad van Santiago aan de aanwezige pelgrims.

Het klooster van San Martiño Pinario pixs:sell - stock.adobe.com

Rondom de kathedraal merk je bij elke stap die je zet dat er een heel bijzondere sfeer hangt in deze middeleeuwse stad. Charmante pleinen zoals Praterías en Quintana, maar ook monumenten zoals het klooster San Martiño Pinario tonen de levende geschiedenis van de stad. Net zo fascinerend is het uitzicht op de kathedraal vanaf verafgelegen plekken zoals het Alameda Park en het uitzichtpunt van Monte do Gozo.

Op uitstap in het historische centrum

Achter de geplaveide straten en stenen gebouwen laat Santiago de Compostella zich van zijn modernste kant zien. De universitaire sfeer, de kunstgalerijen, het Centro Gallego de Arte Contemporáneo (het centrum voor hedendaagse Galicische kunst) en de Ciudad de la Cultura de Galicia (de stad van de Galicische cultuur), het geesteskind van de New Yorkse architect Peter Eisenman, getuigen van de balans tussen traditie en het hedendaagse. Zoals je kan zien gaan geschiedenis en het moderne hier hand in hand.