4 bijzondere kersttradities uit de wereld

Kevin Stickens,
06-12-2022
Een kerstmarkt bezoeken kan je bezwaarlijk bizar noemen, we doen het toch allemaal deze winter, nee?
Vacancesweb.be

Maar wereldwijd zijn er wel een aantal zeer bizarre kersttradities. Wij zetten er alvast 4 op een rijtje. Kwestie van nog maar eens te beseffen hoe normaal jij wel bent als je met een glaasje glühwein in de hand in Keulen staat.

Zweden – Verzamelen rond een reuzegrote geit van stro

Wij mogen dan misschien een kerststal hebben, in Gavle in Zweden verzamelen mensen zich rond een enorme geit van stro. Deze traditie zou uit de mythologie van de Noormannen stammen. In sommige gebieden beperken ze zich tot kleine figuurtjes van geiten in de kerstboom, maar hier gaat het om een enorme geit. In 1966 werd ze in brand gestoken en sindsdien proberen vandalen het elk jaar opnieuw. Tot op heden is het al een 25-tal keer gelukt.

Vacancesweb.be

Catalonië – Spanje – Hout met een gezichtje

Simpel, wij hebben een kerstboom, in Catalonië hebben ze de Tio de Nadal. Een paar dagen voor Kerstmis krijgen de kinderen vaak een schattig boomstammetje met een gezichtje. Hier moeten ze dan voor zorgen. Elke avond wordt het stukje hout onder een dekentje ingestopt en moet het gevoed worden. Op Kerstavond zelf worden er liedjes gezongen en wordt er met een houten stok op geklopt, waarna de kinderen onder het dekentje verrassingen vinden. Daarna gaat het boomstammetje mee het haardvuur in.

Vacancesweb.be

Filipijnen – Sokken vol snoep

In de Filipijnen vieren ze kerst tot een flink stuk in januari. Hier zetten kinderen hun schoenen klaar en hangen ze hun proper gewassen sokken op. Als het meezit worden beiden gevuld met snoep. De Driekoningen zouden hier verantwoordelijk voor zijn. Eens gepasseerd betekent dit het einde van de festiviteiten, maar wel een gevulde snoepkast.

Oekraïne – Een kerstboom vol spinnen

In Oekraïne vind je geen ballen in de boom, maar heel wat (nep)spinnen en webben. Volgens de legende was er eens een oud vrouwtje dat geen kerstversiering kon betalen. Op een dag hing de boom vol webben, die nog een dag later uit goud en zilver bleken te bestaan. Sindsdien geloven ze in Oekraïne dat een spinnenweb op kerstochtend geluk brengt. Het proberen waard?

Vacancesweb.be