5 niet te missen Kerstmarkten deze winter

Julie Docsterd,
04-12-2023
Neen, je moet niet naar Straatburg, Keulen of Wenen om te genieten van een Kerstmarkt die naam waardig. Ook in Wallonië vind je als liefhebber van sfeer en gezelligheid beslist je gading!

Het is weer zover! De temperaturen dalen, de dagen worden korter en de straten van onze steden zijn getooid met de traditionele kerstverlichting. De drukte van het feestseizoen begint voelbaar te worden, vooral dankzij de kerstmarkten die overal in het land te vinden zijn. En dat zijn allemaal geweldige gelegenheden om wat te genieten met familie en vrienden en om jezelf onder te dompelen in een unieke sfeer die gastronomische lekkernijen, winkelen en misschien ook wel een streepje cultuur combineert, omdat het een kans is om steden te bezoeken die je misschien nog niet bezocht of kent.

WBT - J.P. Remy

Wallonië telt heel wat kerstmarkten. Sommige ervan zijn niet te missen of vinden plaats op bijzondere locaties, terwijl andere misschien minder bekend, maar toch het bezoeken meer dan waard zijn. De oudste en ook grootste Kerstmarkt, is die van Luik. Om de jaarlijkse markt te vieren, is de ‘Cité Ardente’ uitgedost met de mooiste versieringen en fonkelen er duizend lichtjes, tot groot jolijt van jong en oud. Op Place Saint-Lambert en de Place du Marché vind je in de bijna 200 chalets alle denkbare seizoensproducten. De perfecte gelegenheid om het ideale cadeau voor onder de boom te vinden!

visitMons - Daie

In Bergen zet de ‘Hat van Sneeuw’-markt  de Elzas in de schijnwerpers op de Grand’Place van de stad! Kleurrijke kraampjes laten bezoekers kennismaken met de culinaire specialiteiten van deze aangrenzende Franse regio.

SI Dinant

In de buurt van Namen is de kerstmarkt van Dinant niet te missen. Deze markt in de stad aan de Maas is minder bekend dan de eerste twee, maar je vindt er een heleboel lokale producten en ambachten en er is vertier voor jong en oud. En natuurlijk wordt de stad van Adolphe Saxe voor de gelegenheid aangekleed met kerstverlichting die weerspiegelt in de nabijgelegen rivier. ‘Dinant Lumière’ verlengt de magie van 1/12 tot 6/1. Magisch!

WBT - J.P. Remy

In Waals-Brabant wordt de grootste kerstmarkt van de ‘jonge provincie’ georganiseerd in Louvain-la-Neuve. De markt staat bekend als ‘Louvain-la-Neige’ en telt ongeveer honderd standhouders in evenveel houten chalets. Studenten, lokale bewoners en toeristen verbroederen er in een gezellige sfeer.

Kerstmarkt in Durbuy CGT - Arnaud Siquet

Tot slot verwelkomt het stadje Durbuy, in de provincie Luxemburg, tot 7 januari 2024 de fans van het genre. Een kerstmarkt in de puurste traditie, die het werk van plaatselijke ambachtslieden toont en overheerlijke lekkernijen serveert. Er is zelfs een ijsbaan!

Dit zijn maar enkele van onze favorieten, want ook andere kerstmarkten zijn niet te missen, zoals die in Namen en natuurlijk de ‘Féeries du Parc’ in Ciney.

Vind al onze tips op:

VISITWallonia.be/winter