5 tips om beter te slapen tijdens je vlucht

Kevin Stickens,
02-09-2021
Vacancesweb.be

Het is niet je eigen bed, je bioritme ligt in de knoop, er is geen kussen … Redenen zat waarom je de slaap niet kunt vatten in een vliegtuig. Heb je een lange vakantievlucht voor de boeg, dan hebben wij alvast enkele tips voor je die de kans op een verkwikkende slaapje aan boord verhogen en een jetlag geen kans geven.

Slaapmiddelen zijn niet nodig

Slaapmiddelen nemen op een vlucht valt af te raden. Niet alleen kun je er lusteloos van worden, bij problemen kan het ook ronduit gevaarlijk zijn. Bovendien ben je veel minder beweeglijk waardoor achteraf stijfheid kan optreden en de risico’s op bloedklonters verhogen.

Vacancesweb.be

Tref de nodige voorbereidingen

Vlieg je naar een andere tijdzone pas je slaappatroon dan al wat aan de lokale tijd aan. De gouden regel: je biologisch klok een uurtje terugschakelen voor elk uur tijdsverschil. Je voelt je een stuk beter als je landt, ook al moet je misschien heel vroeg onder de wol kruipen. Vlieg je naar het westen, dan stel je je slaap een uurtje langer uit, net omgekeerd dus.

Kijk uit met alcohol en zware maaltijden

In de alcohol vliegen en zwaar eten: geen goed idee! Net voor het landen een flinke shot cafeïne kan geen kwaad.

Vacancesweb.be

Eet en drink als een local

Ga na de landing onmiddellijk mee in het ritme van de locals. Ook als je geen honger of slaap hebt, probeer toch wat te eten of een dutje te doen. Een beetje lichaamsbeweging kan altijd helpen om de slaap te vatten, probeer het maar eens.

Test eens wat hulpmiddeltjes

Er zijn heel wat gadgets en hulpmiddeltjes op de markt die je kunnen helpen om de slaap te vatten. Vaak is er licht mee gemoeid, want dat blijkt heel wat invloed op de slaap te hebben. Verwacht er echter geen wonderen van. Professioneel advies lijkt nog de beste oplossing, dus informeer je zeker voor je vertrek als je regelmatig met slaapproblemen kampt.