Alaska: 5 dingen die je moet weten over dit mysterieuze land!

Julie Docsterd,
11-03-2024
Alaska is een geweldig land van wilde mysteries, adembenemende landschappen en onvergetelijke verhalen. We laten je de immense uitgestrektheid van 1,7 miljoen vierkante kilometer ontdekken in 5 weetjes!
Alaska
Rod Long

1. Het noorderlicht, natuurlijk…

Alaska is een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien. Die lichtshows, het resultaat van botsingen tussen zonne-deeltjes en de aardse atmosfeer, verlichten de nachtelijke hemel met levendige kleuren! Dat fenomeen is vooral zichtbaar tijdens de wintermaanden. In de zomer daarentegen geniet je van eindeloze dagen met de middernachtzon!

Alaska
Mckayla Crump

2. Een gevarieerde en overvloedige fauna

In tegenstelling tot wat men zou denken, is Alaska niet alleen maar een witte woestijn. De fauna van Alaska is even gevarieerd als indrukwekkend, met soorten als bruine beren en ijsberen, orka’s, elanden en koningsarenden.

Alaska
Joris Beugels

3. Terugtrekkende gletsjers

De majestueuze gletsjers van Alaska, zoals de Hubbard-gletsjer of het Glacier Bay National Park, zijn stille getuigen van klimaatverandering. Hun snelle terugtrekking biedt visueel bewijs van de effecten van de opwarming van de aarde.

4. Inheemse volkeren en hun tradities

De inheemse volkeren van Alaska, waaronder de Inuit, de Athabasken, de Aleoeten en de Tlingits, hebben een rijke culturele geschiedenis en tradities die al duizenden jaren standhouden. Hun traditionele kennis, kunst en levensstijl bieden een uniek inzicht in hoe mensen in harmonie kunnen leven met de extreme natuur. Let op: ondanks een oppervlakte van meer dan 1,7 miljoen vierkante kilometer heeft Alaska nauwelijks meer dan 700.000 inwoners.

Alaska
Joris Beugels

5. De Klondike Gold Rush

De geschiedenis van Alaska is onlosmakelijk verbonden met de Klondike Gold Rush aan het einde van de 19de eeuw, die duizenden goudzoekers op zoek naar fortuin trok. Die periode heeft de regio diep beïnvloed en heeft verlaten steden, avontuurlijke overlevingsverhalen en een blijvende invloed op de lokale cultuur en economie achtergelaten.