Pak je koffers: we gaan op weekend in de buurt van Chantilly, op minder dan 3 uur van België!

sarah

door sarah

Ik ben graag weg. Maar wanneer het lente is, krijg ik nog meer goesting om te vertrekken. De natuur die heropleeft en de aangenamere temperaturen zetten aan om erop uit te trekken. De bestemming was snel gevonden: het Franse departement Oise is vlakbij en stelt nooit teleur! Tandenborstel mee, en weg zijn we! Op ontdekking in de buurt van Chantilly, een crème van een regio...

Domaine de Chantilly La Poze

Ik reserveer mijn lenteweekend in chantilly

We waren er dan wel al verschillende keren geweest, toch trokken we opnieuw naar het Domaine de Chantilly: ik wilde de expo ‘Cabinet des Leurres’ zien. Kunstenares Sabine Pigalle gaat er dieper in op de kunst van portretten maken. Als iemand die zijn leven doorbrengt met een spiegelreflexcamera in de hand, op zoek naar de glimlach van mijn naasten, sprak dat me aan! Ik hield van haar manier van werken: het combineren van schilderkunst en fotografie om de gezichten van anonieme mensen te doen samensmelten met die van de grote figuren uit de geschiedenis is betoverend. De tentoonstelling, die op 25 maart werd geopend, loopt nog tot 21 mei. Ik kan je alleen maar sterk aanraden om een bezoekje te brengen!

We trokken ook naar het ‘Musée Condé’: wat hou ik van deze collectie! Ook leuk was de enorme paastafel in de ‘galerie des cerfs’ van het museum. 12 meter lang en 2,5 meter breed, bedekt met chocoladecomposities die de pracht van de decoratie van de zaal nog versterken. Een ongelooflijke aankleding die tot 5 mei te zien is. En dan was ik, zoals steeds, verbluft door het ‘Cabinet des Livres’. Onder deze collectie van 30.000 zeldzame boeken en 700 geschilderde manuscripten is er één werk altijd mijn favoriet geweest: de ‘Très Riches Heures’ van de Duc de Berry. Dat stralende koningsblauw, die vergulding, de details… Wat een pareltje!

5mars - Domaine de Chantilly

Natuurlijk wandelden we ook door de tuinen van het dorpje. De narcissen stonden er nog in bloei, als gele vlekken in het hoge gras. We schoven ook de benen onder tafel in de ‘Goûters Champêtres’: we wilden de échte ‘crème Chantilly’ proeven. Bramen-, aardbeien- en frambozensorbet bedekt met luchtig opgeklopte room. Onder de terrastent zorgden de terrasverwarmers ervoor dat ook mijn wangen roze werden! Tijdens de vakantie wordt ook een crème Chantilly-workshop georganiseerd. Het is onderdeel van het mooie programma dat tot 8 mei op je wacht in het Château! En ik vertel er meteen bij dat je er van 12 tot 14 mei terecht kan op Plantendagen van Chantilly. 200 kwekers en exposanten verzamelen rond het thema ‘welzijn cultiveren’. Er zijn bovendien tal van randactiviteiten om van te genieten!

Chantilly Allwrite

Planten, daar hou ik wel van. Maar ik ben ook dol op paarden! Ik had graag een ritje gemaakt in de omgeving: naar het schijnt is het paardenras ‘Henson’ één van de meest volgzame rassen die er zijn. En dan is rijden op zo’n magische plek als het domein van Chantilly een droom. Maar mijn vriend bewondert ze liever vanop afstand: jammer! Toch kon ik niet anders dan blij zijn toen hij twee kaartjes bovenhaalde voor de paardenshow die op dit moment in de Grandes Ecuries wordt gehouden. Zo zagen we de eerste voorstelling van ‘Totem’. Ik krijg er nog steeds een krop van in mijn keel terwijl ik dit schrijf: kleuren, acrobatiek, muziek… gegarandeerd genieten!

Maison & l’Atelier la maison et l'atelier

We brachten de nacht door in een ongelooflijke chambre d’hôte waar ik maar niet genoeg van kreeg. Het soort plek waar je naartoe gaat om tot rust te komen, te lezen, na te denken, te rusten, maar niet noodzakelijk om te bewegen! Je geniet er van het prachtige kader en de tuinen, de inrichting en het comfort van je kamer… ‘Maison’ en ‘l’Atelier’ zijn twee prachtige kamers, gerund door Clare, een liefhebster van het leven en van de mooie dingen die het te bieden heeft. Aarzel niet om contact met haar op te nemen!

Etangs de Commelles Grégory Smellinckx - Oise Tourisme

De volgende dag twijfelden we een beetje: we hadden weinig tijd over voordat we terug naar huis vertrokken. Moesten we een wandeling maken in het prachtige Domaine de Chaalis of naar de vijvers van Comelles? Naar het Pavillon de Manse of de Potager des Princes? Of met de auto naar Compiègne of Gerberoy? Uiteindelijk kozen we voor Senlis. De geplaveide straatjes, de stadswallen langs de Nonette, de abdij van Saint-Vincent, de prachtige kathedraal… In dit schattige stadje is rondslenteren en verliefd worden vanzelfsprekend.

Allez, hop! Aarzel niet langer en dompel je onder in het hart van de Oise: je komt helemaal opgeladen terug!

Ik reserveer mijn lenteweekend in chantilly

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆