AURA Invalides: wanneer technologie het Parijse erfgoed verbetert

Julie Docsterd,
02-11-2023
Midden in het centrum van Parijs, in het hart van de Dôme des Invalides, kunnen bezoekers genieten van een nieuwe meeslepende zintuiglijke ervaring!________________________________________
Aura Invalides
Aura Invalides

Dit is nog eens een bijzondere ervaring! Na sluiting voor het publiek wordt de Dôme des Invalides omgetoverd tot een theater! In 50 minuten combineert AURA Invalides videomapping, verlichting, speciale effecten en muziek om de Dôme des Invalides, het architecturale juweel van Parijs, uit te vergroten.

Het idee werd geboren in 2019, toen Cultival, een Franse culturele operator, geïnspireerd door een soortgelijk project in de Notre-Dame Basiliek in Montreal, aan Moment Factory vroeg om de eerste AURA ervaring in Frankrijk te ontwerpen.

Aura Invalides
Aura Invalides

Technologie en respect voor erfgoed: een delicaat evenwicht

Het Dôme des Invalides, 90 meter hoog en met een koepel met een diameter van 30 meter, vormde een grote technische uitdaging. Meer dan 45 miljoen pixels werden in kaart gebracht op 3500 m². De unieke akoestiek van de Dome, met een nagalmtijd van 10 seconden, vereiste innovatieve spatiale audio technieken om een rijke ervaring te garanderen.

Het behoud van het historische monument stond voorop. Het team maakte daarom gebruik van een drone-scan om de Dome in 3D te modelleren, waardoor een aanpassing mogelijk was  die de locatie tot zijn recht deed komen.

Aura Invalides
Aura Invalides

Een ervaring met 3 delen 

De AURA Invalides ervaring is opgebouwd uit drie delen, die de bouw, de herinnering en de verheffing van de Dome weerspiegelen. Het nodigt bezoekers uit om ‘s nachts rond te wandelen, waar licht en orkestrale muziek de grootsheid van het gebouw onthullen.

De muziek, gemaakt door de Troublemakers studio in samenwerking met Moment Factory, is speciaal ontworpen voor deze ervaring en combineert orkest, synthesizers en stemmen, die doet denken aan 19e-eeuwse Franse muziek.

Aura Invalides
Aura Invalides