Balmoral: het beroemde koninklijke paleis opent zijn deuren voor het publiek!

Julie Docsterd,
22-04-2024
Deze zomer zal het Kasteel van Balmoral, een historisch pareltje van de Britse koninklijke familie in Schotland, voor het eerst sinds de bouw in 1856 de deuren openen voor het grote publiek. Een bijzondere gebeurtenis, ook al omdat koningin Elisabeth II er in september 2022 haar laatste adem uitblies!
balmoral
balmoral

Van 1 april tot 3 mei opent Balmoral Estate gratis de deuren voor een unieke kans om het uitgestrekte terrein te verkennen en traditionele activiteiten zoals zalmvissen te ervaren. Vanaf 4 mei zijn de tuinen en tentoonstellingen in de balzaal, met onder andere aquarellen van koning Charles III en koninklijke kostuums, toegankelijk voor 17,50 pond (ongeveer €20).

Een geleid bezoek?

Bezoekers die een persoonlijkere ervaring zoeken, kunnen tussen 1 juli en 4 augustus kiezen voor een geleid bezoek. Het aantal deelnemers per groep aan deze rondleidingen is beperkt tot tien personen, met een duik in de geschiedenis van het kasteel via de mooiste kamers voor een bedrag van 100 pond per persoon. Wie een vleugje verwennerij aan zijn bezoek wil toevoegen, kan kiezen voor een uitgebreide ‘high tea’ voor £150, met een ticketaantal dat beperkt is tot 40 per dag.

Gedrenkt in geschiedenis

Balmoral Castle werd in 1852 aangekocht door koningin Victoria en prins Albert en vervolgens verbouwd om de koninklijke familie beter te kunnen ontvangen. Vooral koningin Elizabeth II, die hier tot haar dood op 8 september 2022 van de rust van de Schotse Highlands genoot, hield van Balmoral. Het domein is een symbool van continuïteit en traditie binnen de Britse monarchie.