Betalen op de autosnelweg: in deze landen moet het

Rédaction / Redactie,
02-09-2021
Het aantal landen dat het snelwegvignet oplegt, blijft maar toenemen.
Vacancesweb.be

En als er geen sticker op de voorruit moet worden geplakt, wordt de automobilist vaak geconfronteerd met tolheffingen op de snelweg.

Duitsland

Als er één land is waar de auto koning is, is het Duitsland. Je vindt er ook het dichtste wegennet. Momenteel betaal je niets als je op Duitse autosnelwegen rijdt, maar weet wel dat sommige stadscentra het milieuvignet verplichten en dat de belangrijkste steden de oudste dieselvoertuigen definitief verboden hebben. 

Deze site bevat de lijst met steden die zo’n vignet vereisen. Waar kopen? Over het algemeen bij lokale tankstations.

Frankrijk

Het Franse autosnelwegennet is voornamelijk op tolheffing gebaseerd. Je kan contant, met een creditcard of met een elektronische tolheffing betalen. Dit laatste maakt het mogelijk om wachtrijen te vermijden door gebruik te maken van een specifieke rijstrook waarop de tolgelden automatisch worden geheven. 

Behalve op snelwegen zal je ook moeten dokken in bepaalde tunnels en op sommige bruggen. Dit geldt met name voor de tunnels van de Mont-Blanc en Fréjus.
Deze site laat je toe je reiskosten in Frankrijk te berekenen.

Door de voortdurend veranderende tarieven is het vaak voordeliger om via Duitsland naar
Zwitserland en Italië af te zakken. En dan hebben we het nog niet eens over de “gele hesjes” gehad…

Italië

Wist je dat de eerste snelweg ter wereld in Italië werd gelegd? De Duitsers waren in 1913 begonnen met de aanleg aan een experimenteel gedeelte ten westen van Berlijn (AVUS), al waren het de Italianen die op 21 september 1924 de eerste snelweg – tussen Milaan en Varese – in gebruik hebben genomen. De Autostrada dei Laghi was geboren. 

Zoals in Frankrijk past Italië een tolsysteem toe waarbij mensen per afgelegde kilometer betalen. Het is mogelijk om contant te betalen, met een kaart of met een Telepass (een systeem dat vergelijkbaar is met het Franse elektronische tolheffingssysteem). In sommige autosnelwegtunnels geldt ook een heffing, zoals in de Grand Saint Bernard-tunnel, die Zwitserland met Italië verbindt en de zeer drukke Mont-Blanc-tunnel vermijdt. 
>>De officiële website van het Italiaanse autosnelwegennet maakt het mogelijk om je kosten te berekenen.

Oostenrijk en Zwitserland

Zowel in Oostenrijk als in Zwitserland betaal je voor het gebruik van autosnelwegen. Je moet een sticker kopen die je achter je voorruit plakt. Let wel: in Oostenrijk kan je kiezen voor een periode van tien dagen, twee maanden of een jaar, terwijl er in Zwitserland maar één vignet beschikbaar is (voor een heel jaar). Dat Zwitserse vignet kan in België worden gekocht (ook bij Touring) en dit ook online. Wie dat vooraf doet, bespaart mogelijk veel tijd aan de grens. 

Weet ook dat Oostenrijk onlangs een digitale sticker heeft geïntroduceerd die naar je smartphone kan worden gedownload. Dit bespaart ook veel tijd!

Spanje

Op het Iberische schiereiland zijn de meeste snelwegen betalend. Je herkent ze door de aanduiding met de letters AP en betalen kan met creditcard of cash. Alternatieven voor de hoofdwegen zijn de A-wegen. Daar rijd je gratis op, al maak je dan meer kans op files. 

Op de Spaanse autosnelwegensite, die bijzonder goed is gemaakt, kan je je reiskosten binnen Spanje maar ook over de grenzen berekenen. Dit laatste is met name praktisch als je bijvoorbeeld naar Portugal of Marokko wil.