Bijzondere ervaring: Florence neemt je mee op fietstocht in Charleroi!

Florence Brigode,
26-06-2023
Het over twee dagen gespreide programma van Florence zorgde ervoor dat ze alle hoeken van Charleroi kon ontdekken en ook de schilderachtige landschappen in de regio rond Thuin.

Toen we onlangs onder vriendinnen nog eens een babbelavond hadden, maakten we van de gelegenheid gebruik om onze agenda’s naast elkaar te leggen: we gingen op vriendinnenreis! De jeugdherberg van Charleroi was daarvoor ideaal, met zijn ligging op minder dan 4 minuten van het station en dicht bij het stadscentrum. We lieten onze tassen achter in het bagagedepot van de hostel en gingen op pad om de stad te verkennen. We hadden een route gekozen die wat eigenzinnig is en perfect bij ons past: de Street Art route.

Charleroi geeft zich van muurschildering tot muurschildering en van kleur tot kleur bloot. Het enige wat je hoeft te doen is het witte en rode ‘GR’-logo volgen vanaf het station, goedgemutst en met je stapschoenen aan. Hedendaagse kunstenaars en internationale graffitikunstenaars hebben het industriële erfgoed van de stad net dat ietsje meer cachet gegeven. Fotoliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: het aantal foto’s dat ik nam, is niet te tellen. Gegarandeerd lachen! Het was ook een gelegenheid om de silhouetten van de fabrieken die er stonden te observeren, net als de sloopkranen en andere industriële installaties: een meeslepende geschiedenis die wordt verteld langsheen het jaagpad aan de oevers van de Samber, en dat over bijna 4 km. We kuierden nog wat rond en gingen naar Mont-sur-Marchienne om het ‘Musée de la Photographie’ te bekijken: prachtig!

We keerden terug naar onze hostel (na een culinair intermezzo, uiteraard!) en genoten van de ontspannen sfeer in de bar. Onze kamer voor 4 personen? Die was modern en comfortabel, met op de koop toe een eigen badkamer. Maar het leukste was natuurlijk beslissen wie er boven op het stapelbed zou slapen, net als vroeger. Een heerlijk buffet zorgde voor een uitstekende start van de dag, met uitzicht over de kaaien van de Samber.

Daarna trokken we naar het fietspunt bij het station, waar we onze fietstocht over de RAVeL van Charleroi naar Thuin startten. 24 km trappen om de schilderachtige landschappen van het platteland Thuin te ontdekken. Haren in de wind en lachen van begin tot einde. Als we meer tijd hadden gehad (en een minder volle planning), hadden we deelgenomen aan de Hicycle Tour: 10 jeugdherbergen in Wallonië en Brussel die met elkaar verbonden zijn per fiets en trein. Bezoeken, uitdagingen, een rondtrekkend en betaalbaar avontuur: we zouden er ongetwijfeld van genoten hebben. Misschien een idee om het deze zomer eens met je gezin uit te proberen? Een leuke ervaring!

De jeugdherberg van Charleroi

De jeugdherberg van Charleroi D.R.

Die ligt in de ‘Ville-Basse’, de benedenstad, vlak naast het station Charleroi-Sud en op 10 km van het vliegveld. De kamers (toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit) tellen 2, 4 of 6 bedden en een eigen badkamer.

De nachtprijs is inclusief een uitstekend ontbijt en bagageopslag. Plus fietsenstalling om je het leven makkelijker te maken. Een plek met een ontspannen sfeer en een hippe post-industriële inrichting!

Jeugdherbergen in Wallonië vind je overal: Doornik, Bergen, Charleroi, Champion, Malmedy, Luik, Bouillon, Namen.

De jeugdherberg van Charleroi

Hicycle Tour

David Samyn

Een rondreis die van hostel naar hostel trekt, met activiteiten en bezoeken onderweg! Je krijgt een roadbook en GPX-bestanden om je reis te plannen. Het idee is om de 10 hostels in 10 dagen met elkaar te verbinden, per trein en per fiets! Maar je kan natuurlijk je eigen tempo bepalen!

Trektocht met de fiets van hostel naar hostel

Street Art Parcours  in Charleroi

Bruno D'Alimonte

Neem een duik in het bruisende ‘underground’ hart van Charleroi dankzij deze unieke route, die je met de metro, te voet of op de fiets kan afleggen!

Industriële landschappen versmelten met de wereld van de street art, met een visueel verbluffend spektakel als resultaat. Ontdek langs de oevers van de Samber indrukwekkende plekken zoals de fabriek van Air Liquide en de hijskranen van Industeel, terwijl je geniet van de creatieve energie van de graffiti. Een echte verwennerij voor fotografen en urban explorers!

RAVeL Thuin-Charleroi

Dit is de vierde etappe van de Unesco Fietsroute, die bijzondere plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO met elkaar verbindt. 24 km tussen de twee steden.

Als je de RAVeL volgt, voor één of meerdere etappes, dan kan je Wallonië op je eigen tempo ontdekken, al trappend langs valleien, vlaktes, oevers en heuvels.

Mais encore

Je kan van je uitstap naar Charleroi gebruik maken om een kijkje te nemen bij het stadhuis en het Belfort (dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat) en de Saint-Christophe kerk. De ‘Manufacture Urbaine’ en het ‘Musée d’Art de la Province de Hainaut’ zijn ook een bezoek waard, net als de Cisterciënzerabdij van Aulne in Gozée. De site van het Bois du Cazier met zijn terrils ligt vlakbij en de gedenkplaats is zeker een bezoekje waard!

VIND EEN ANDERE ECOLOGISCH VERANTWOORDE OVERNACHTINGSPLEK