Binnenkort vroegere en latere treinen naar Brussels Airport ?

cms,
09-01-2024
Brussels Airport wil de toegang voor reizigers vergemakkelijken. En dat geldt voor alle vervoersmodi!
brussels airport
adobe

De huidige milieuvergunning van Brussels Airport loopt af in juli 2024. Volgens het document is het de bedoeling om “de bestaande vergunning om de luchthaven te exploiteren met de huidige gebouwen, infrastructuur en voorwaarden te verlengen”. Dat is goed nieuws voor de omwonenden, want het betekent dat er geen nieuwe start- en landingsbanen zullen worden gebouwd en dat er geen extra nachtvluchten zullen worden toegelaten.
Anderzijds werd ook de mobiliteitssituatie rond de luchthaven geanalyseerd en het is duidelijk de bedoeling om de toegang tot Brussels Airport voor iedereen te vergemakkelijken. Die intentie is vastgelegd in een plan dat de introductie van een tramlijn tussen de luchthaven en de Belgische hoofdstad omvat. Om dit te bereiken, moeten het Vlaams en het Brussels Gewest het eens worden over de tracé en de tarieven.

Maar dat is nog niet alles!

Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn onderzoekt de mogelijkheid om nachtbussen in te zetten, waardoor de passagiers en het personeel de luchthaven gemakkelijker zouden kunnen bereiken via het openbaar vervoer. Eén van die routes zou de luchthaven via Rogier met het stadscentrum verbinden.

De NMBS van haar kant heeft een soortgelijk scenario voorgesteld dat vanaf volgende zomer in werking zou treden. Er wordt ook onderzoek gedaan naar de optie van een hogesnelheidstrein die stopt bij het station op de luchthaven. Tot slot wordt er gesproken over de afschaffing van de ‘diabolotaks’ van €5,70 die momenteel betaald moet worden door iedereen die met de trein naar Brussel-Nationaal reist. Dit ontmoedigt veel passagiers om de trein naar de luchthaven te nemen en zet hen aan om in plaats daarvan de auto of bus te nemen…

Tot slot heeft Brussels Airport ook aan de fietsers gedacht. Er zijn nieuwe fietspaden gepland en er komt extra infrastructuur om het passagiers en personeel makkelijker te maken om met de fiets naar de luchthaven te komen. Douches, lockers en extra parkeerplaats voor fietsen zijn slechts enkele van de geplande maatregelen.