Verken de Brabantse wijnroute per fiets!

Julie Docsterd,
13-05-2024
Veel mensen weten het niet, maar Waals-Brabant telt een dertigtal wijngaarden. Deze "jonge provincie" biedt u de mogelijkheid om een deel ervan per fiets te ontdekken dankzij een fietswijnroute van ongeveer zeventig kilometer.
Domaine viticole de Glabais - Coeur Vigneron
Domaine viticole de Glabais - Coeur Vigneron

Vino-Trip is de naam van de 71 km lange fietsroute die Waals-Brabant doorkruist en zowel amateur- als ervaren fietsers de wijnrijkdommen van de provincie laat ontdekken. Deze fietsroute is ideaal voor een weekend op twee wielen en stelt u in staat om gepassioneerde wijnmakers te ontmoeten en een unieke ervaring te beleven, in het hart van de wijngaarden. Langs deze speciale route kunt u zich laten verrassen door de schoonheid van de landschappen, terwijl u na de inspanning kunt genieten van een welverdiende pauze in de uitzonderlijke accommodaties. Of hoe het Dolce Vita brabançonne te beleven…

vino trip
Domaine du Chapitre

Twee dagen inspanning en comfort

De Vino-Trip wordt één weekend per maand georganiseerd van mei tot augustus, op bepaalde data. Uw verblijf in Waals-Brabant begint met een overnachting in een van de twee accommodaties die door de deinst voor toerisme van Waals-Brabant zijn geselecteerd. Of u nu verblijft in de Gîte du Châtelet of het Domaine des Trois Tilleuls, u zult altijd in de ban raken van deze uitzonderlijke accommodaties midden in de ongerepte natuur.

De vrijdagavond is vrij. Voor een chique sfeer gaat u naar de Art des Sens op de Golf de Rigenée. De plaats biedt u een prachtig uitzicht op het nabijgelegen groen, terwijl de chef-kok een diner voor u kookt dat de beste gastronomische tafels waardig is. Als u de voorkeur geeft aan een authentieker adres, raden wij u het Châlet de la Forêt aan, op een steenworp afstand van de abdij van Villers-la-Ville.

Na een zachte nacht gevolgd door een ontbijt, is het tijd om op pad te gaan! De route begint aan het Domaine de Glabais , dat u bereikt door het netwerk van knooppunten te nemen. In een uitzonderlijke omgeving die iets weg heeft van Toscane, ontmoeten we een paar enthousiastelingen met een warme gastvrijheid: Anne en Christian. Na het bezoek wacht u een lunch midden in de wijngaarden, gevolgd door een unieke ervaring, Vina Sensa genaamd, die uw zintuigen zal prikkelen voordat u weer op uw fiets springt.

vino trip
Coeur Vigneron

Na Glabais gaan we naar Villers-la-Ville! Villers-la-Vigne, genesteld in het hart van de uitzonderlijke omgeving van de beroemde abdij, is een unieke wijngaard. Het domein werd in de jaren 90 gerenoveerd en bestaat uit een tuin en vier op het zuiden gerichte terrassen, omgeven door stenen muren van enkele honderden jaren oud. De wijngaard is 20 are groot en levert een exclusieve productie, omdat ze niet wordt verdeeld en alleen is gereserveerd voor bezoekers!
Wandel vervolgens door de majestueuze abdij uit de 12e eeuw en bewonder de schoonheid van de vijf tuinen in verschillende stijlen.

vino trip
WBT - Arnaud Siquet

‘s Avonds geniet u van een maaltijd volgens uw wensen. Na een tweede rustgevende nacht en een royaal ontbijt trappen we weer verder, dit keer richting Baulers om daar het Domaine du Chapitre te ontdekken. Vroeger was dit een graanboerderij, maar sinds 2013 heeft de wijnbouw geleidelijk het graan vervangen. De wijngaard blijft 100% in familiebezit en onafhankelijk. U krijgt de kans om te genieten van een rondleiding door de faciliteiten, gevolgd door een proeverij en een heerlijke lunch verrijkt met lokale producten.

De dappersten kunnen de route vervolgen naar Nijvel en Braine-le-Château: een lus van 23 km door de prachtige landschappen van Bornival en het oude kanaal Brussel-Charleroi. Een rit die de omweg waard is!

vino trip
MTBW

Einde van de weg

Aan alle goede dingen komt een eind! Na het Domaine du Chapitre of de extra wandeling naar Braine-le-Château is het tijd om terug te gaan. Als u na uw verschillende bezoeken lekkere souvenirs wilt meenemen, geen probleem! Inderdaad, het hele weekend zorgt Cœur Vigneron voor het transport en vervoer van uw aankopen naar de eindbestemming.

Meer weten over de Vino-Trip route ? Neem contact op met  de Dienst voor Toerisme van Waals-Brabant.