Brussel opent een nieuw street art fresco ter ere van Oekraïne

Julie Docsterd,
18-03-2023
Een jaar geleden is de Russische invasie in Oekraïne gestart. Voor de Stad Brussel de gelegenheid om een nieuw fresco ter ere van de Oekraïense bevolking voor te stellen op de Marollen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Philippe Close (@philippe_close)

Om dit fresco te realiseren werden twee Oekraïense zussen, Mishel en Nicol Feldman, en de Belgische artieste Teresa Sdralevich aangesproken. Het kunstwerk toont twee personen die op een enorm oog zitten en elk een glas in de hand hebben. De knipoog naar Oekraïne zit in de lokale motieven en de woorden Freedom en Grow staan aan de uiteinden van het fresco. De creatie kadert in de solidariteitsacties die door verschillende Europese grootsteden zijn opgezet. Vier andere fresco’s werden inderdaad gerealiseerd in Berlijn, Nairobi, Wenen en Marseille.

 

Veel meer dan een fresco

In Brussel is er, naast deze monumentale creatie, een langdurige samenwerking tussen het UMC Sint-Pieter en het n°6-ziekenhuis in Kiev. Het Brusselse ziekenhuis biedt eveneens steun bij de opvang van slachtoffers van seksueel geweld tijdens de oorlog in de stad Lviv. Het is om die reden dat het fresco op de Marollen, op enkele meters van het ziekenhuis, werd gemaakt.

Voordien werd de muur versierd door een kunstwerk gewijd aan het aidsvirus. Het departement van infectiezieken van het UMC Sint-Pieter maakt zich klaar voor de opening van een multidisciplinair expertisecentrum en een nieuw fresco rond een thema dat breder is dan HIV zal binnenkort op een andere plek gecreëerd worden.

Zo wordt het street art-parcours van de Stad Brussel een beetje verrijkt!