Een Ardense whisky gerijpt in een kelder uit de 14de eeuw? Ja hoor! We leggen je uit hoe dat zit!
© WBT-Dominik Ketz
Het kasteel van Durbuy heeft een onverwachte troef toegevoegd aan zijn middeleeuws karakter: een ambachtelijke whisky! Het project, opgezet in samenwerking met de brouwerij Minne (gevestigd in Somme-Leuze), leidde tot de creatie van een rijpingsruimte met zo’n dertig vaten. Die is veilig opgeborgen in een kelder van het kasteel die dateert uit de 14de eeuw!
Een onwaarschijnlijk maar perfect gedistilleerd duo
Alles begon met een gesprek tussen Philippe Minne, een gekende naam in de brouwerswereld, en graaf Jean-Michel d’Ursel, de heer des huizes. Samen bedachten ze een drank die zowel karakter als geschiedenis uitstraalt.
“Tijdens de Covid-periode hadden we zowel het materiaal als het personeel van de brouwerij ter beschikking, en zijn we begonnen met brouwsels die speciaal bedoeld waren om gedistilleerd te worden,” legt Philippe Minne uit. Alles passeerde eerst door de alambics van Biercée, daarna van Radermacher, om vervolgens rustig te rijpen in de schaduw van de eeuwenoude stenen van Durbuy.
Velvet Tusk: de Ardennen, maar dan pittiger
De reeks zal Velvet Tusk – Ardenne Whisky heten en vanaf november verkrijgbaar zijn in drie soorten whisky, met een alcoholpercentage tussen 46% en 60%.
De rijpingstijd overschrijdt ruimschoots de vier jaar – ver boven de drie jaar die nodig zijn om de benaming ‘whisky’ te verdienen. De productie is beperkt tot 1.500 liter per jaar.