Brussel: verhoging van de toeristentaks!

Julie Docsterd,
15-04-2024
Brussel verhoogt de taks op toeristische verblijven! Zou het bedrag toeristen kunnen afschrikken?
brussels
Najib Samatar

De Brusselse regering, onder leiding van minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD), heeft beslist om de verblijfstaks voor ‘inrichtingen van toeristisch logies’ in de hoofdstad met één euro te verhogen.

Op dit moment past het Brussels Gewest twee soorten toeristentaksen toe: één voor hotels en één voor ‘logies op domicilie’, waaronder bed & breakfasts, met basisbedragen van respectievelijk 4 en 3 euro per nacht, inclusief gemeentelijke opcentiemen. De nieuwe tariefverhoging zal deze bedragen opdrijven tot respectievelijk 5 en 4 euro, met uitzondering van campings, waarvoor een belasting van 3 euro behouden blijft.

Een gespannen financiële context

Volgens minister Gatz volgt deze stijging op een periode waarin heel wat steunmaatregelen werden toegepast als reactie op de coronacrisis, maar ook op de energiecrisis en de indexeringen als gevolg van de inflatie. Deze factoren hebben de operationele kosten van het Gewest aanzienlijk verhoogd.

Het toerisme herneemt

Volgens het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) noteerde de hotel- en toerismesector 5.968.126 overnachtingen in 2022, wat wijst op een aanzienlijk herstel na de crisisjaren.