Brussels Airport: zijn reizigers steeds meer afgeleid?

François Piette,
09-02-2024
In 2023 verzamelde Brussels Airport 21.000 voorwerpen die door reizigers werden verloren. Een record! Wat zijn de vaakst teruggevonden voorwerpen?
forgotten luggage airport
adobe

In 2023 verwelkomde Brussels Airport 22,2 miljoen passagiers. En die lieten verrassend veel voorwerpen achter, 21.230 stuks in totaal. Deze voorwerpen werden zowel gevonden in de bakken aan de veiligheidscontroles als in andere delen van de luchthaven.

Gevarieerd en divers

Onder de verloren voorwerpen bevonden zich voornamelijk elektronische apparaten (laptops, telefoons, tablets), kleding (waaronder veel riemen) en identiteitsbewijzen (identiteitskaarten, paspoorten). De meest teruggevonden voorwerpen waren laptops, handbagage, identiteitskaarten, paspoorten, kleding, sieraden en mobiele telefoons.

Inspanningen om ze terug te bezorgen

Van alle gevonden voorwerpen werd 21% terugbezorgd aan hun eigenaar. Brussels Airport moedigt reizigers aan om verloren voorwerpen te melden en wijst erop dat ze tot 6 maanden na hun verlies gerecupereerd kunnen worden. Niet-opgehaalde officiële documenten worden na een maand overgedragen aan de federale politie.

Een tweede leven voor niet-opgehaalde spullen

De overgebleven 79% van de spullen die niet worden opgehaald, worden niet weggegooid. Ze worden gedoneerd aan liefdadigheidsorganisaties. Elektronische apparatuur gaat naar ‘Close the Gap’, een non-profitorganisatie die educatieve, sociale en medische projecten in ontwikkelingslanden ondersteunt. Kleding en kinderwagens hebben ook een nieuwe bestemming gevonden, vooral na de aardbeving in Turkije.