China: een slechte grap kost een comedian 2 miljoen euro!

Julie Docsterd,
29-05-2023
De Chinese comedian Li Haoshi staat in het oog van de storm na een grap die aanstootgevend zou zijn ten opzichte van het leger. Dat leverde zijn productiebedrijf een boete van bijna 2 miljoen euro op!
Markus Winkler

Boete voor beledigen van het leger

Het productiebedrijf van Li Haoshi, Xiaoguo Culture Media, werd veroordeeld tot een boete van 14,7 miljoen yuan (1,9 miljoen euro) door een grap van de comedian. De grap refereerde aan een slogan van het Volksbevrijdingsleger tijdens een show in Peking, wat beschouwd werd als “een negatieve sociale impact”. Een getuigenis van een toeschouwer heeft geleid tot een onderzoek door het bureau voor cultuur en toerisme van Peking.

Vrije meningsuiting onder controle

In een context waarin de vrije meningsuiting de laatste jaren sterk beperkt wordt, toont dit de gevoeligheid van China tegenover elke vorm van satire of kritiek op haar instellingen, in het bijzonder het leger. President Xi Jinping verkoos tijdens zijn nationale propagandacampagnes een sterk nationalistische aanpak waarbij het leger naar voor werd geschoven.

Reacties en gevolgen

Het productiebedrijf en Li Haoshi hebben zich verontschuldigd voor deze “ongepaste metafoor”. Al de show van Li in Peking en Shanghai werden opgeschort en hij wordt aangespoord tot “zelfreflectie”. Op sociale netwerksite Weibo werd de straf grotendeels ondersteund door de reacties. De hashtag over de feiten kwam al in meer dan 700 miljoen zoekopdrachten voor.