China neemt maatregelen om de … vruchtbaarheid te bevorderen!

Julie Docsterd,
01-09-2022
In China behoort de eenkindpolitiek inderdaad tot het verleden! Nu moedigt China gezinnen zelfs aan om meer kinderen te krijgen!
Chen Lei

Momenteel staat het geboortecijfer in China op een historisch dieptepunt en de bevolking zal naar verwachting tegen 2025 afnemen. Het dichtstbevolkte land ter wereld wordt daarom geconfronteerd met een demografische crisis, met een vergrijzende beroepsbevolking, een vertragende economie en de geringste bevolkingsgroei in decennia.

De eenkindpolitiek is voorbij!

En hoewel de overheid in 2016 zijn strikte eenkindbeleid beëindigde en vorig jaar tot 3 kinderen per koppel toestonden, zijn de geboorten de afgelopen vijf jaar gestaag gedaald.

Maatregelen ter ondersteuning van de… vruchtbaarheid!

Lokale autoriteiten moeten nu “maatregelen nemen om de vruchtbaarheid actief te ondersteunen“, door middel van subsidies, belastingaftrek en een betere ziektekostenverzekering, evenals hulp bij onderwijs, huisvesting en werkgelegenheid voor gezinnen, beveelt het ministerie aan.

De hogere kosten van levensonderhoud en een culturele verschuiving naar kleinere gezinnen behoren tot de redenen die worden genoemd voor deze daling van het aantal geboorten.