Dit eiland naar waar Napoleon verbannen werd, wordt toegankelijk voor het toerisme

Julie Docsterd,
27-04-2024
Het eiland Sint Helena, dat tot 2017 enkel per boot toegankelijk was, wordt langzaamaan toegankelijk voor toeristen. En het ontbreekt dit spikkeltje in de zuidelijke Atlantische Oceaan niet aan charme!
saint helena
Hector John Periquin

Sint Helena, dat ten westen van de kust van Namibië midden in de Atlantische Oceaan ligt, is één van de meest ontoegankelijke eilanden ter wereld. Het was niet voor niets dat de Britse regering Napoleon I er in de 19e eeuw naar verbande, zodat hij na zijn debacle bij Waterloo niet langer “de rest van de wereld kon verstoren”.

Tot in 2017 was dit piepkleine stukje Britse grondgebied van amper 122 km² bijna uitsluitend toegankelijk voor reizigers die Zuid-Afrika bezochten en de tijd namen om een cruise te doen die aanmeerde op Sint Helena. Die vijf dagen durende boottocht kan je vandaag nog steeds doen vanuit Kaapstad, maar sinds 2017 is het ook mogelijk om dit stukje rots te bereiken dankzij een wekelijkse vliegverbinding, uitgevoerd door de Zuid-Afrikaanse luchtvaartmaatschappij Airlink, en dat zowel vanuit Kaapstad als Johannesburg.

saint helena
Hector John Periquin

Openluchtmuseum

Het eiland Sint-Helena wordt onlosmakelijk geassocieerd met de dood van Napoleon. De afgezette keizer bracht er tussen 1815 en 1821 de laatste dagen van zijn leven door, nadat hij in de Brabantse velden was verslagen door de Engels-Pruisische coalitie. Eens ter plaatse kan je Longwood House (Napoleons laatste woonplaats) en Briars Pavillion bezoeken, waar de despoot zijn laatste dag doorbracht. Een bezoek aan zijn graftombe maakt de ervaring compleet. De eilandbewoners herdenken ook elke 5 mei de dood van Napoleon I.

Jamestown, belangrijkste publiekstrekker

Alles op Sint Helena is gevestigd rond de hoofdplaats Jamestown, waar boten ontschepen. Voor de avonturiers is er ‘Jacob’s ladder’, een trap van 699 treden die naar een uitkijkpunt met een adembenemend uitzicht over de hoofdstad klimt. Jamestown is een uitstekende bestemming voor wandelaars en ook het startpunt voor een aantal wandelingen door het weelderige platteland van het eiland.

saint helena
vw

Ook niet te missen: een bezoek aan de tuinen van de stad, waar je de inheemse plantensoorten van het eiland van dichtbij kan bekijken, en verder ook het hoogste punt van het eiland, Diana’s Peak National Park, dat op 823 meter boven de zeespiegel ligt. Ook hier vind je inheemse diersoorten, waaronder een zeer zeldzame slak. En uiteraard kan je ook hier genieten van adembenemende uitzichten over het hele eiland!