Corsica per fiets: onze 5 onmisbare tips!

Florence Brigode,
05-04-2023
Het is bekend dat Corsica een ongelooflijke fietsbestemming is. Het gematigde klimaat is ideaal voor actieve vakanties en de rustige departementale wegen maken er een gedroomde plek van voor uitjes op twee wielen. De diversiteit van de routes en de gevarieerde reliëfs verleiden zowel amateurwielrenners (waaronder mezelf!) als topsporters (die ik dat nooit zal worden!). Fietsen op Corsica betekent ook op een andere manier genieten van de prachtige natuur en de ongelooflijke culturele bezienswaardigheden.

Onze beste plannen om Corsica te ontdekken

1. Ter plaatse huren of meenemen?

Noteer allereerst dat als je zonder fiets op het eiland aankomt, je er ter plaatse eenvoudig een kan huren. Er zijn massa’s verhuurbedrijven en soorten fietsen! Ik ben zelf geen grote sportieveling en kwam op Corsica zonder fiets in mijn bagage. Dus besloot ik er een te huren om zo toch van het fietsplezier te genieten.

2.  La Grande traversée

Het is onmogelijk om over “fietsen op Corsica” te praten zonder je te vertellen over de Grande traversée – GT20. Ik huiver als ik het schrijf: 12 etappes, 600 km en 9000 m hoogteverschil om het eiland van Noord naar Zuid te doorkruisen. Om optimaal te kunnen genieten van de plaatsen die je tegenkomt, is het aan te raden om de uitgestippelde etappes te volgen en zo gemiddeld 50 km per dag af te leggen. Zo is het echt kinderspel, maar ben je nog steeds vrij genoeg om onderweg wat dingen te bekijken of even halt te houden. Zo bewonderde ik regelmatig het decor, terwijl ik genoot van het lokaal biertje Pietra.

3. Tegelijk sportieve en culturele trips

De etappes zijn ook bedacht om sportiviteit, landschappelijke schoonheid en culturele ontdekkingen te combineren. Een aanrader is de etappe die Bastia verbindt met de Col de Teghime. Onderweg kom je vissersdorpjes met een uitzonderlijk erfgoed tegen. En in de verte ontwaar je de mooie eilanden Elba en Monte Cristu. Andere etappes doen de toeristische stad Saint-Florent aan met zijn jachthaven, de citadel en voetgangersstraten … Prachtig! Dit is een trip van145 km! Laten we eerlijk zijn: dat is een druppel zweet waard!

4. Een beetje hulp bij de planning?

Als je niet graag alles alleen plant, weet dan dat je op Corsica zeer veelfietstochten” zult vinden die al voor je zijn gekozen en georganiseerd. Afhankelijk van het type fiets en de gekozen moeilijkheidsgraad, kan je zo het gewenste programma selecteren. Er is voor elk wat wils: een lokale gids kan je meenemen tussen bergen en kliffen, tussen bos en maquis. Liefhebbers van fietsavonturen (en goede sporters!) zullen er dol op zijn. Een ander optie: fiets in alle rust over de kleine wegen en kies voor etappes tussen land en zee. De gids kan je bijvoorbeeld meenemen van Ajaccio naar Bonifacio, van Corte naar Porto…

5. Ajaccio op de fiets!

Wat ik erg leuk vond, was Ajaccio per fiets ontdekken. Ik had daarvoor de Aiacciu Bellu app gedownload, die zeer gebruiksvriendelijk en handig is. Aiacciu Bellu gidst je door de keizerlijke stad: je fietst van site naar site en luistert naar de muziek van twee lokale kinderen: Tino Rossi en Marc Paoli. Prachtig! En als je van je fiets stapt, luister je verder naar een antropoloog die je het verhaal vertelt van de plaatsen die je tegenkomt. Dat vond ik heel leuk: rustig fietsen en tegelijk cultuur opsnuiven!

Wat moeten we onthouden? Dat je Corsica perfect per fiets kan ontdekken! Dus, hop, in het zadel!

Onze beste plannen om Corsica te ontdekken