Costa Rica: paradijs in 5 kerncijfers

Julie Docsterd,
07-01-2024
Costa Rica is een parel in Midden-Amerika. We laten je het land ontdekken aan de hand van 5 opmerkelijke statistieken.
Costa Rica
Adrian Valverde

Uitzonderlijke biodiversiteit

Costa Rica herbergt, ondanks zijn kleine omvang, 5% van de biodiversiteit in de wereld. Deze natuurlijke rijkdom is verspreid over meer dan 26 nationale parken en talrijke reservaten, die ongeveer 25% van het nationale grondgebied beslaan. Van weelderige regenwouden tot idyllische stranden, de diversiteit aan ecosystemen is verbluffend.

Inzet voor hernieuwbare energie

Costa Rica is een pionier op het gebied van ecologie en heeft de afgelopen jaren meer dan 98% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen geproduceerd. Het streeft ernaar om tegen 2050 het eerste koolstofvrije land ter wereld te worden, een verbintenis die zijn diepe respect voor het milieu weerspiegelt.

costa rica
Zdenek Machacek

Opgeleide en gezonde bevolking

Met een alfabetiseringsgraad van ongeveer 97,8% onderscheidt Costa Rica zich door de kwaliteit van zijn onderwijssysteem. Bovendien heeft het land een van de beste gezondheidszorgsystemen in Latijns-Amerika, met een gemiddelde levensverwachting van 80 jaar, die vergelijkbaar is met die van veel ontwikkelde landen.

Gediversifieerde economie en toerisme

Costa Rica heeft een gediversifieerde economie, waaronder toerisme, landbouw en technologie. Vooral het toerisme speelt een belangrijke rol en trekt jaarlijks meer dan 3 miljoen bezoekers, die worden aangetrokken door de stranden, vulkanen en exotische dieren in het wild.

Costa Rica
Juliana Barquero

Behoud en duurzaamheid

De Costa Ricaanse regering zet zich in voor een ambitieus natuurbeschermings- en duurzaamheidsbeleid. Het land streeft naar koolstofneutraliteit en het behoud van zijn unieke natuurlijke hulpbronnen, een doel dat wordt ondersteund door initiatieven zoals de Payment for Environmental Services (PSA), het aanmoedigen van herbebossing en duurzaam bosbeheer.

Costa Rica
Comic TimeTraveler