De 10 meest bezochte steden ter wereld. En neen, Parijs voert de lijst niet aan…

François Piette,
02-09-2021
Leer de 10 meest bezochte steden ter wereld kennen (niet Parijs!) en plan je volgende stedentrip.
Antonella Vilardo

in 2022

ForwardKeys, dat de grootste en meest betrouwbare database met gegevens rond vliegtickets bezit, heeft net de “performances” van de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld sinds het begin van dit jaar uit de doeken gedaan. Tegen alle verwachtingen in wordt de landenlijst geleid door de Dominicaanse Republiek. Voor de steden staat Antalya in Turkije bovenaan. Om dit palmares te berekenen heeft ForwardKeys de aankomsten tot 18 oktober en de reserveringen tot het einde van het jaar gecombineerd.

De sterke vertegenwoordiging van bestemmingen in Centraal-Amerika en de Caraïben weerspiegelt de goede gezondheid van het toerisme vanuit Noord-Amerika. Bovendien hebben heel wat landen in de Caraïben en de Golf van Mexico relatief soepele beperkingen opgelegd tegen Covid-19, waardoor het aantal bezoeken op hun grondgebied stabiel bleef. Doorheen het jaar hebben ze hun leiderspositie versterkt en zijn ze overgegaan naar de volumes van de periode voor Covid.

Desert Morocco Adventure

Tops en flops

Bij de steden heeft dus Antalya, de grootste stad van de Turkse Rivièra, de beste resultaten behaald, met 66% meer bezoekers ten opzichte van dezelfde periode in 2019! De stad wordt gevolgd door San Jose Cabo (Mexico) met 21%, Puero Vallarta (Mexico) met 13%, Punta Cana (Dominicaanse Republiek) met 12%, San Salvador (Salvador) met 10%, Cancun (Mexico) met 9%, Lahore (Pakistan) met 4%, Oranjestad (Aruba) met 3%, Montego Bay (Jamaica) op hetzelfde niveau en tot slot Islamabad (Pakistan) met 1%.

De uitzonderlijke prestatie van Antalya is te danken aan verschillende factoren, waaronder de lage Turkse munt en de lokale politiek die besloten heeft om relatief open te blijven voor toerisme tijdens de pandemie en Russische bezoekers te blijven verwelkomen.

En de grote verliezers?

Wat de flops betreft, daar zijn de grote verliezers (voor dezelfde periode in 2019) Frankrijk (-31% bezoekers), Brazilië (-34%), Denemarken (-34%), Zwitserland (-35%) en Zweden (-37%).

De trends!

Laatste opmerkelijke trend: de vraag van reizigers naar strandvakanties was de motor van die heropleving. Zakenreizen en stedentrips bleven wat achter tot aan het begin van de herfst. Sinds het begin van dit jaar zien we ook een trend om voor eerder high end-formules te kiezen (met meer reservaties in Economy Premium en Business). Dat wordt gevoed door wat we “revenge travel” noemen, waardoor consumenten meer uitgeven aan reisdiensten die een meerwaarde bieden. Dat fenomeen en de stijging van de brandstofkosten hebben geleid tot een sterke stijging van de tarieven in de luchtvaartsector.

Het volledige rapport van ForwardKeys kan (in het Engels) geraadpleegd worden via deze link.

in 2019

De Top 100 City Destinations 2019 werd onthuld op 3 december jongstleden. Ondanks een daling van 9% van het aantal buitenlandse toeristen dit jaar, als gevolg van demonstraties tegen de regering en gewelddadige clashes met de politie, is Hongkong aan de top van deze wereldwijde ranglijst blijven staan in 2019.

Van de 26,7 miljoen internationale bezoekers aan Hongkong komt ongeveer de helft van het Chinese vasteland. De afgelopen jaren hebben de voltooiing van de brug tussen Hongkong, Zhuhai en Macau en de ontwikkeling van een hogesnelheidstreinverbinding tussen Hongkong, Shenzhen en Guangzhou aanzienlijk bijgedragen aan het openbloeien van het plaatselijke toerisme.

Azië boven

Azië vertegenwoordigt 43 van de 100 steden op de ranglijst, net zoals de helft van de top 10 van de meest bezochte steden ter wereld.

En in Europa?

In Europa blijft Londen, ondanks de Brexit, aan de top van de ranglijst staan als de belangrijkste internationale bestemming van Europa. Parijs, dat met de gilets jaunes opgescheept zit, deed het veel minder goed.

Photo by Shannon Tremaine on Unsplash

En de volgens Euromonitor 10 meest bezochte steden zijn…

  1. 1. Hong Kong
  2. 2. Bangkok
  3. 3. Londen
  4. 4. Macao
  5. 5. Singapore
  6. 6. Parijs
  7. 7. Dubaï
  8. 8. New York
  9. 9. Kuala Lumpur
  10. 10. Istanbul
Christoph Schulz

De berekening

Deze rangschikking hield rekening met internationale bezoekers die minstens 24 uur, maar niet meer dan 12 maanden ter plaatse bleven. Uit de cijfers van Euromonitor blijkt dat hun aantal in 2019 met zo’n 4% is toegenomen ten opzichte van 2018, wat neerkomt op 1,5 miljard toeristen!

in 2017

De meest bezochte stad ter wereld in 2017 was niet Rome, Parijs of New York. Blijkt dat toeristen massaal hun weg naar Azië hebben gevonden!

Al 10 jaar lang publiceert Mastercard de “Global Destination Cities Index”, waarin niet alleen de meest bezochte steden ter wereld worden opgenomen, maar ook de duur van het verblijf en het gemiddelde bedrag van de uitgaven. En er werden in totaal 162 steden geanalyseerd.

1. Bangkok

Met 20,5 miljoen internationale bezoekers heeft de Thaise stad een kleine voorsprong op de twee Europese steden die volgen. Gemiddeld blijven toeristen 4,7 nachten en spenderen ze 173 dollar per dag.

Vacancesweb.be

2. Londen

Een must-see financiële en toeristische bestemming. De Britse hoofdstad blijft 19,83 miljoen internationale bezoekers trekken, met een verbazingwekkend lang gemiddeld verblijf van 5,8 nachten en een gemiddelde dagelijkse uitgaven van 153 dollar. Dit laatste bedrag lijkt daarentegen merkwaardig laag, gezien de hoge kosten van levensonderhoud in Londen…

Vacancesweb.be

3. Parijs

De stad van de liefde lijkt nog steeds een must, maar wordt voorbijgestoken door Londen. 17,44 miljoen internationale toeristen in 2017, voor een gemiddeld verblijf van 2,5 nachten en een gemiddelde dagelijkse uitgaven van… 301 dollar!

Vacancesweb.be

4. Dubaï

Het Midden-Oosten is in trek: Dubaï trok 15,79 miljoen toeristen of 2,6 miljoen meer dan in New York! Toeristen verblijven gemiddeld 3,5 nachten in de stad en spenderen elke dag een klein fortuin: 537 dollar!

Vacancesweb.be

5. Singapore

Alwéér Azië. Singapore was goed voor 13,91 miljoen bezoekers van overal, die gemiddeld 4,3 nachten ter plaatse zijn gebleven en elke dag 286 dollar hebben opgedaan.

Vacancesweb.be

6. New York

We hadden verwacht dat we de Amerikaanse stad in een zeer goede positie zouden vinden en uiteindelijk is deze zesde plek enigszins teleurstellend. Toch komen er elk jaar 13,13 miljoen internationale bezoekers naar New York. Ze blijven er ook heel lang: 8,3 nachten, met een gemiddelde dagelijkse uitgaven van 147 dollar.

Vacancesweb.be

7. Kuala Lumpur

De hoofdstad van Maleisië is een verrassing in deze rangschikking. 12,58 miljoen toeristen in 2017 die er gemiddeld 5,5 nachten verbleven en dagelijks 124 dollar per dag opdeden.

Vacancesweb.be

8. Tokio

Japan had vorig jaar de hoogste waardering: 11,93 miljoen internationale toeristen, een gemiddeld verblijf van 6,5 nachten en een gemiddelde van 154 dollar per dag.

Vacancesweb.be

9. Istanbul

Turkije is weer populair en dat geldt ook voor Istanbul. De stad heeft 10,7 miljoen internationale bezoekers gezien, voor een gemiddeld verblijf van 5,8 nachten en dagelijkse uitgaven van 108 dollar.

Vacancesweb.be

10. Seoel

Nog een verrassing: een Zuid-Koreaanse stad maakt zijn intrede in deze top 10. Daar zitten veel zakenreizen voor iets tussen. We noteren 9,54 miljoen internationale bezoekers in 2017, een gemiddeld verblijf van 4,2 nachten en 181 dollar als dagelijkse uitgaven.

Vacancesweb.be