Top 5 van de oudste bouwwerken ter wereld

De oudste van deze bouwwerken staat er al 7.000 jaar. Deze vijf domeinen bevinden zich allemaal in Europa. Kijk je mee?

Vacancesweb.be

Onder een bouwwerk verstaan we een gebouw waarvan tenminste één deel gesloten is, dat zo goed als compleet is en dat minimaal 1,5 meter van de grond staat. Dat wil zeggen dat er oudere gebouwen op de wereld zijn, maar dat ze door de staat waarin ze verkeren niet op deze lijst terecht zijn gekomen.

1. De cairn van Barnenez, Frankrijk – 4800 voor Christus

We zijn in Bretagne, in Finistère om precies te zijn. Hier is deze tombe met gang in het jaar 4800 voor Christus gebouwd. En wat voor gebouw: 72 meter lang, 25 meter breed en 8 meter hoog!

Vacancesweb.be

2. De grafheuvel van Bougon, Frankrijk – 4700 voor Christus

Als piepkleine marktplaats in Nieuw-Aquitanië met minder dan 200 inwoners kent Bougon toch een weinig voorkomende geschiedenis. We vinden er sporen van leven die tot de prehistorie en zelf neolithicum teruggaan. We zien er een grafheuvel bestaande uit tumuli die teruggaan tot 4700 voor Christus.

Vacancesweb.be

3. De tumuli van Saint-Michel, Frankrijk – 4500 voor Christus

Ook deze keer is het opnieuw lastig om precies te bepalen uit welk jaar deze bouwwerken dateren. Maar we kunnen op zijn minst stellen dat deze tumuli indrukwekkende afmetingen hebben: 125 meter land, 60 meter breed en 10 meter hoog. Gelegen in Carnac, in Morbihan, in Bretagne, grenst dit domein ook aan de beroemde rij van 2.934 menhirs.

Vacancesweb.be

4. De berg van Accoddi, Italië – 3800 voor Christus

Het was vermoedelijk een tempel, maar niets is minder zeker. Wat wel zeker lijkt, is dat het gebouw voor religieuze doeleinden gebruikt werd op een bepaald moment. Jammergenoeg heeft het bouwwerk veel moeten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog nadat het meer dan 5500 jaar zonder veel veranderingen had overleefd.

Vacancesweb.be

5. Knap of Howar, Schotland – 3700 voor Christus

Ditmaal gaat het niet om een tombe of een religieus gebouw, maar om een… huis, een gemeubileerd huis zelfs. Onze voorouders hadden smaak want de ligging aan zee is ideaal! Opmerkelijk genoeg is het huis bewaard gebleven en staan er nog meubels die in zeer goede staat zijn.

Vacancesweb.be

✨ Ontdek onze exclusieve selectie van vakantiehuizen in België en over de hele wereld! 🌍 Of je nu alleen op avontuur gaat, een romantische trip maakt, op vakantie gaat met familie of met vrienden een trip maakt, ons op maat gemaakte aanbod zal van elk moment van je reis een onvergetelijke ervaring maken. 💖 Aarzel niet langer, ontdek nu onze sectie die helemaal is gewijd aan reizen en maak je klaar voor een buitengewone vakantie! 🏖️ 🏔️ 🌆