Terug

De 7 gevaarlijkste vulkanen ter wereld

De aarde telt ongeveer 1.500 actieve vulkanen, goed voor een zestigtal uitbarstingen per jaar.

Sommige van deze uitbarstingen zijn ongevaarlijk, anderen kunnen de dood van miljoenen mensen veroorzaken… Dit zijn de 7 dodelijkste vulkanen ter wereld!

 

1. Vesuvius, Italië

In het jaar 79 van onze jaartelling verzwolg hij Pompeii. Een tragedie die zich zou kunnen herhalen in de toekomst: hoewel er de laatste 17.000 jaar maar 8 grote uitbarstingen geweest zijn, is het zeer aannemelijk dat er nog zullen volgen in de toekomst. De laatste uitbarsting dateert uit 1944. De volgende zou voor de komende jaren of eeuwen kunnen zijn. Maar het grootste gevaar schuilt in de bevolking aan de voet van de vulkaan: er wonen 6 miljoen mensen!

 

2. Pinatubo, Filipijnen

Er werd gedacht dat hij uitgestorven was, want hij was al 500 jaar inactief. Maar plots, in juni 1991, ontwaakte de Pinatubo uit zijn slaap en veroorzaakte één van de grootste vulkaanuitbarstingen van de vorige eeuw! De ecologische en economische gevolgen waren catastrofaal. De menselijke schade bleef beperkt tot minder dan 1.000 doden, een wonder gezien de gewelddadigheid van de uitbarsting.

 

3. Nyiragongo, DRC

Gelegen in de Democratische Republiek Congo, wordt de Nyiragongo regelmatig beschouwd als de gevaarlijkste vulkaan van Afrika. Het is in elk geval één van de meest actieve: in 2002 doodde hij 250 mensen in de stad Goma, die gebouwd is op zijn flanken. Twee miljoen mensen riskeren hun leven als hij opnieuw uitbarst...

 

4. Merapi, Indonesië

25 oktober 2010. De Merapi barst uit en doet 100.000 mensen op de vlucht slaan, doodt 350 van hen en verwond er ook 150. Zijn kort opeenvolgende uitbarstingen (4 of 5 jaar) maken hem tot één van de meest actieve vulkanen van de planeet.

 

5. Novarupta, Alaska

Gevormd in 1912 na zijn enige uitbarsting, is de Novarupta verantwoordelijk voor een klimatologische afkoeling in het Noordelijk halfrond en een verzwakking van de moessonregens in Azië. De uitbarsting was dan ook krachtig: assen werden weggeblazen tot in… Canada!

 

6. Mount Fuji, Japan

Dit is het hoogtepunt van het land van de rijzende zon. De heilige plek barstte voor het laatst uit in 1707. De aardbeving van 2011 deed het ergste vrezen voor een nieuwe uitbarsting. Maar de berg bleef kalm, ondanks de hoge druk in zijn magmakamer. Hoewel experts de komende jaren geen uitbarsting verwachten, staat de vulkaan toch onder controle: 25 miljoen mensen wonen in de omgeving!

 

7. Mount Rainier, Verenigde Staten

Hoewel de laatste uitbarsting dateert van 200 jaar geleden en er niet een onmiddellijke dreiging verwacht wordt, wordt deze vulkaan nauwlettend in het oog gehouden. Hij ligt immers op minder dan 100 kilometer van Seattle, waardoor het de potentieel gevaarlijkste vulkaan van de Verenigde Staten is. Een uitbarsting kan zowat twee miljoen mensen treffen!

"