De abdij van Maredsous gaat eindelijk haar eigen bier brouwen!

Julie Docsterd,
04-02-2023
De abdij van Maredsous, beroemd om zijn kazen en bieren, heeft zopas een microbrouwerij ingehuldigd in Anhée, in België, op een boogscheut van de site.

Deze nieuwe faciliteit werd gefinancierd door de Duvel Moortgat groep, die al op grote schaal de Maredsous-trilogie produceert in haar vestigingen in Puurs, en door de Franse groep Bel, die sinds 1991 Maredsous-kazen bezit.

Naast de microbrouwerij opende de abdij ook een moderne brasserie-restaurant in het bezoekerscentrum van St. Joseph. Volgens de CEO van Duvel, Michel Moortgat, maakt dit initiatief deel uit van de vernieuwing van hun partnerschap met de abdij voor de komende 20 jaar.

Het eerste Maredsous-bier werd in 1947 gemaakt om een drankje te bieden aan bezoekers van de abdij, maar de productie werd al snel uitbesteed aan een lokale brouwerij. Duvel nam in de jaren 60 de productie van Maredsous-bieren over. De microbrouwerij van zijn kant zal specifieke, seizoensgebonden bieren in beperkte hoeveelheden brouwen in de nieuwe microbrouwerij. De klassiekers zullen steeds in Puurs geproduceerd worden.

Nee, dit is geen trappist!

De Maredsous worden beschouwd als “erkende abdijbieren” en mogen geen “trappistenbieren” worden genoemd omdat de monniken tot de benedictijnse orde behoren, terwijl de trappisten cisterciënzers zijn. In de afgelopen jaren hebben veel gemeenschappen echter een kleine eigen bierproductie nieuw leven ingeblazen.