De Kanaaltunnel: een nieuwe concurrent is aan het einde van zijn treinen!

Julie Docsterd,
24-10-2023
Spoorwegmaatschappij Evolyn bereidt zich voor om het monopolie van Eurostar te verstoren met een nieuwe route door de Kanaaltunnel.
eurotunnel
Adobe

Evolyn, een nieuwkomer in de spoorwegsector, is van plan om de suprematie van Eurostar in de Kanaaltunnel uit te dagen. Dit ambitieuze project, dat in juli bekend werd gemaakt, wordt geleid door een Spaanse familie en gesteund door belangrijke industriële en financiële partners aan beide zijden van het Kanaal.

 Bestelling bij Alstom

Op basis van verklaringen van het bedrijf heeft Reuters onthuld dat Evolyn een bestelling van 12 treinen heeft geplaatst bij de Franse fabrikant Alstom. Deze bestelling zou kunnen worden uitgebreid tot 16 treinen, waarbij de ingebruikname gepland staat voor 2025 en meer het jaar daarop.

Het monopolie doorbreken

Als Evolyn doorgaat met haar project, zal het de eerste keer zijn sinds de lancering van de Eurostar-dienst in 1994 dat er echte concurrentie is. “Na 30 jaar monopolie van Eurostar zou dit de eerste keer zijn dat een concurrent de markt betreedt“, zei een woordvoerder van Evolyn. Het project geniet van aanzienlijke investeringen, geschat op ongeveer 1,16 miljard euro.

Competitie in het verleden

Er moet worden opgemerkt dat verschillende maatschappijen, waaronder Deutsche Bahn, al de wens hadden geuit om met Eurostar te concurreren. Geen van hen is er echter al in geslaagd om deze ambitie waar te maken..