De Mont Blanc-tunnel vermijden, doe je zo

Rédaction / Redactie,
12-06-2023
Vermijd de Mont Blanc-tunnel met deze slimme alternatieven! 🏔️ 🚘 Tips om zonder stress te reizen.

Veel automobilisten zouden alles doen om de Mont Blanc-tunnel te vermijden. Het is een lange, dure en vaak overvolle route, maar toch een van de meest directe routes naar Noord-Italië.

Voor veel automobilisten is de Mont Blanc-tunnel een bijzonder pijnlijk obstakel. Met zijn unieke tunnellengte van bijna 12 km is het een van de langste wegtunnels ter wereld. Het feit dat het een verkeerstunnel met twee richtingen is, zonder een echte fysieke scheiding tussen de twee rijstroken, heeft boezemt heel wat automobilisten angst in. Voeg daarbij de lange wachtrijen en een prijs van € 46,50 per overtocht, plus bijna € 50 aan tolgeld als je uit België of Luxemburg komt, en je krijgt een route die zowel duur als beperkend is.

Een alternatief genaamd… St. Bernard

Eind 2017 hebben Zwitserland en Italië na een werf van enkele maanden de Grote-Sint-Bernardtunnel, die Bourg-Saint-Pierre in het Wallis (Zwitserland) met Saint-Rhémy-en-Bosses in de Aostavallei (Italië) verbindt, heropend. Het was de eerste tunnel (geopend in 1964) die het hele jaar door een wegverbinding over de Alpen bood, kort voor de Mont Blanc-tunnel, die in 1965 werd geopend.

De tunnel is 5,8 km lang, kan in slechts vijf minuten worden afgehaspeld en is veel minder overbelast dan zijn Frans-Italiaanse concurrent. Hij is korter én goedkoper: € 26,90 per overtocht (en € 43,10 terug). Door Zwitserland te bevoordelen ten opzichte van Frankrijk kan je bovendien flink besparen, want het Zwitserse vignet (€ 37) is het hele jaar door geldig!

Vanuit België en eenmaal Luxemburg gepasseerd rijd je gewoon naar Nancy (gratis gedeelte) en vervolgens naar Saint-Dié-des-Vosges en vervolgens naar Freiburg-im-Breisgau in Duitsland. Dan hoef je alleen nog maar naar Bazel te rijden en Zwitserland door te steken naar Bourg-Saint-Pierre. Dit bespaart tijd en geld en vermindert de stress van een lange ondergrondse reis! Deze tip geldt natuurlijk ook voor je terugkeer uit Italië…

Het hele jaar door plezier

De Mont Blanc, gelegen in de Alpen, is het hoogste bergmassief in West-Europa en strekt zich uit over de grens van Frankrijk en Italië. Met een indrukwekkende hoogte van 4.808 meter boven zeeniveau trekt deze majestueuze berg jaarlijks veel avonturiers en natuurliefhebbers aan. De regio rond de Mont Blanc biedt adembenemende landschappen, met besneeuwde bergtoppen, gletsjers en pittoreske alpenweiden.

De Mont Blanc-regio is zowel in de zomer als in de winter een populaire bestemming voor reizigers en avonturiers.

In de zomermaanden biedt de Mont Blanc-regio prachtige mogelijkheden voor wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers. De bergpaden en routes in de omgeving zijn ideaal voor trektochten van verschillende niveaus, variërend van ontspannen wandelingen tot uitdagende beklimmingen. Je kunt genieten van adembenemende uitzichten op de omliggende bergtoppen, gletsjers en weelderige alpenweides. Populaire wandelroutes zijn onder andere de Tour du Mont Blanc, een meerdaagse trektocht rond de berg, en de Aiguille du Midi, een iconische piek die je met een kabelbaan kunt bereiken voor een panoramisch uitzicht.

Met een hele reeks andere zomeractiviteiten, zoals mountainbiken, paragliden, raften en klimmen, biedt de regio heel wat mogelijkheden om het wandelen af te wisselen. Je kunt natuurlijk ook ontspannen in de charmante bergdorpen, de lokale keuken ontdekken en genieten van de gezellige sfeer die in de zomer heerst.

In de winter verandert de Mont Blanc-regio in een paradijs voor wintersportliefhebbers. Met zijn uitgestrekte skigebieden en besneeuwde landschappen trekt de regio skiërs, snowboarders en freeriders van over de hele wereld aan. Plaatsen zoals Chamonix-Mont-Blanc in Frankrijk en Courmayeur in Italië bieden uitstekende pistes en afdalingen voor zowel beginners als ervaren skiërs.

Genoeg op de latten gestaan? Dan kan je de regio op sneeuwschoenen ontdekken of een schaatsbaan opzoeken. Vergeet natuurlijk de après-ski niet!

Zo overleef je een lange autorit

Chamonix, een gemeente aan de voet van de Mont Blanc, ligt op ongeveer 850 km van Brussel. Dat betekent dus een lange autorit voor je op je bestemming bent. Zo’n lange autoreis kan opwindend én vermoeiend tegelijkertijd zijn. We geven je graag enkele tips om je reis comfortabeler en aangenamer te maken.

1. Plan je route

Voordat je vertrekt, is het belangrijk om je route zorgvuldig te plannen. Zoek op voorhand interessante tussenstops, tankstations en rustplaatsen langs de weg. Een duidelijk reisplan vermindert stress onderweg.

2. Zorg dat je alles bij hebt

Controleer op voorhand of je alles bij hebt wat je nodig hebt. Zijn al de autodocumenten aanwezig in je wagen? Heb je je eigen identiteitsdocumenten wel bij? Zijn de kaarten van je GPS geüpdatet? Heb je een oplaadkabel bij voor als je een navigatie app op je smartphone gebruikt?

3. Neem regelmatig pauzes

Het is essentieel om regelmatig pauzes te nemen tijdens een lange autoreis. Dit helpt vermoeidheid te voorkomen en je algehele alertheid te behouden. Maak gebruik van rustplaatsen om even te stretchen, te ontspannen en wat frisse lucht binnen te krijgen.

4. Maak het comfortabel

Zorg ervoor dat je auto comfortabel is voor de lange reis. Stel de stoelen en het stuur goed af, en zorg ervoor dat je voldoende beenruimte hebt. Voor de passagiers kan het nuttig zijn om enkele reiskussens mee te nemen, zodat ze comfortabel kunnen slapen tijdens de rit. Zorg ook zeker voor wat snelle snacks en water voor onderweg. Je komt ongetwijfeld heel wat tankstations tegen waar je iets kan kopen, maar als je lang in de file staat, is het nuttig om wat eten en drinken in de auto te hebben.

5. Zorg voor entertainment

Lange autoreizen kunnen saai zijn, vooral als je alleen reist. Zorg voor entertainment onderweg, zoals muziek, luisterboeken en podcasts. Ook voor kinderen is zo’n lange rit niet altijd een pretje. Voorzie reisspelletjes, films (op een tablet of draagbare dvd-speler), boeken (als ze niet wagenziek worden van lezen in de auto natuurlijk), games. Zorg er wel voor dat het entertainment van de kinderen geen stoorzender is voor de chauffeur!

6. Ademhalingsoefeningen

Worden de lange rit en de vele files je toch wat te veel? Probeer dan wat ademhalingsoefeningen om het hoofd koel te houden, je geest te kalmeren en je stress te verminderen. Adem langzaam in door je neus, houd je adem enkele seconden vast en adem vervolgens langzaam uit door je mond. Herhaal dit enkele keren.