De Ourthe, Vesder en Amblève kan je ook met de fiets ontdekken

Julie Docsterd,
18-09-2023
De zuidkant van de streek rond Luik is een paradijs voor wie houdt van fietsen. En er is goed nieuws: er zijn net verschillende nieuwe routes gelanceerd die ervoor zorgen dat je de lokale rijkdom met de fiets kan ontdekken.
OVA Tourisme

Tussen de ‘Cité Ardente’, zoals Luik genoemd wordt, en de Ardennen, vind je de OVA. Dat is de afkorting voor de regio Ourthe-Vesder-Amblève, die bekend staat omwille van zijn prachtige landschappen, verrukkelijke lokale producten en ook zijn rijke historische en architecturale erfgoed. Een groene plattelandsregio waar sereniteit troef is.

Zoals de naam al zegt, ligt de regio Ourthe-Vesder-Amblève in de valleien van de drie rivieren. Door de eeuwen heen hebben de Ourthe, de Vesder en de Amblève valleien gekerfd in het landschap en zo gezorgd voor heel wat adembenemende vergezichten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mens zich hier heeft gevestigd en typische dorpjes en majestueuze kastelen heeft gebouwd.

Fietsparadijs

De regio Ourthe-Vesdre-Amblève biedt niet alleen een breed scala aan bekende toeristische attracties, zoals het ‘Monde Sauvage’ in Aywaille en de Grotten van Remouchamps, maar ook een groot aantal activiteiten voor iedereen die zich wil uitleven in een schilderachtige en authentieke omgeving, verrijkt met een uitzonderlijk erfgoed. Van kajakken tot paardrijden, wandelen tot de ‘Totemus‘ gezinsavonturen,… er is echt voor elk wat wils.

OVA Tourisme

Voor fietsliefhebbers is de regio volop bezig met het ontwikkelen van een reeks fietsroutes met overnachtingsmogelijkheden onderweg. Zo vertrek je elke dag vanuit een bed & breakfast of hotel en fiets je langs de mooiste wegen van de OVA naar je nieuwe stopplaats. De routes zijn zo uitgestippeld dat ze niet alleen langs de meest opmerkelijke toeristische trekpleisters lopen, maar ook langs de meest indrukwekkende vergezichten en pittoreske wegen.

Bij de verschillende stopplaatsen onderweg krijg je de kans om plaatselijke producenten te ontmoeten en een breed gamma van lokale producten te proeven, waaronder bieren, kazen, fruit en vleeswaren. Op die manier kan je gegarandeerd elke dag genieten van een gevarieerde picknick, op smaak gebracht met uitzonderlijke producten, en ontdek je de beste restaurants in de regio!

OVA Tourisme

De Twee eerste routes

Twee vierdaagse rondritten, met tussenstops en ontmoetingen met lokale producenten, zijn al vastgelegd in een roadbook: de ‘Sportive‘, die bestaat uit een reeks etappes van 30 tot 40 km in een lus via Comblain-la-Tour, Remouchamps, Tilff, Tavier en Comblain-la-Tour, of de ‘Touristique‘ met zijn etappes van 20 tot 30 km, die een lus vormt met ook hier vertrek en aankomst in Comblain-la-Tour, maar dan via Harzé, Stoumont en Remouchamps. Kijk voor meer informatie op de website van OVA Tourisme.

Je kan de regio trouwens ook te voet, te paard of met een kajak verkennen! Gezinnen zullen vooral de Totemus fietsroute weten te appreciëren, terwijl er twee speciale lussen zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit.

logos
User