De Tempel van Artemis in Efeze: ontdek samen met ons dit wereldwonder uit de oudheid!

Julie Docsterd,
17-02-2024
De Tempel van Artemis is één van de zeven wereldwonderen uit de oudheid. Een plek waar mystiek en grootsheid samenkomen!
artemis temple
adobe

De Tempel van Artemis is één van de zeven wereldwonderen uit de oudheid. Het verhaal begint diep in de oudheid, een wereld waarin de goden een centrale plaats innamen in de harten van gewone stervelingen… Deze tempel in Efeze (vandaag Turkije) was gewijd aan Artemis, de godin van de jacht.

Architecturale pracht

Het meest opvallende kenmerk van de tempel was de schitterende architectuur. Hij bestond vooral uit marmer, was ongeveer 137 meter lang, 69 meter breed en had meer dan 127 zuilen van elk 18 meter hoog! Het ontwerp weerspiegelde het summum van Griekse kunst, een combinatie van kracht en elegantie, waardoor het een architecturaal meesterwerk werd.

artemis temple
adobe

Tragedie en herrijzenis

Doorheen zijn geschiedenis werd de Tempel van Artemis verschillende keren verwoest en opnieuw opgebouwd. Dat gebeurde onder andere door brandstichting in 356 voor Christus, op de geboortedag van Alexander de Grote! Helaas werd de tempel in de loop der jaren ook mismeesterd: beroofd door Nero, geplunderd door de Goten en getroffen door aardbevingen. Hij werd in 391 gesloten door Theodosius I, net zoals alle andere heidense tempels.

Erfgoed

Vandaag lokt de tempel duizenden bezoekers naar Efeze. Er blijven dan wel enkel ruïnes over, maar de site spreekt nog steeds tot de verbeelding! De tempel van Artemis is niet zomaar een stenen monument, het is een levend symbool van de menselijke creativiteit, geloof en veerkracht door de eeuwen heen.