Deze vergoeding kan je vragen als je vliegtuig vertraging heeft

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Bij je vertrek of terugkomst uit vakantie heeft je vliegtuig meerdere uren vertraging. Kan je hiervoor een schadevergoeding vragen? Hoe ga je daarbij te werk?

Als je met het vliegtuig op reis gaat reken je er allicht op dat je op tijd kan vertrekken en terugkeren. Als je vlucht een kleine vertraging heeft vind je dat allicht niet erg. Maar wat als de vertraging meerdere uren bedraagt? Heb je in dat geval recht op een schadevergoeding?

Waar kan je terecht?

Leg in eerste instantie een klacht neer bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Hou er rekening mee dat de kans niet onbestaande is dat die je probeert af te wimpelen. Als dat gebeurt kan je klacht neerleggen bij FOD Mobiliteit en Vervoer , Directoraat-generaal Luchtvaart, Strategische Cel – Passagiersrechten City Atrium (6e verdieping – locker PAX) , Vooruitgangstraat 56, 1210 Brussel.

De grenzen zijn duidelijk

Je kan een schadevergoeding vragen van de luchtvaartmaatschappij als je met een vertraging van 3 uur of meer op de eindbestemming komt. Het bedrag dat je kan vragen ligt tussen 250 euro en 600 euro per persoon. Als je werkelijke schade hoger is kan je een aanvraag indienen om een hogere schadevergoeding te krijgen. Als de maatschappij buitengewone omstandigheden die niet vermeden konden worden kan aantonen heb je geen recht op een vergoeding.

Voor alle vluchten?

Deze regel geldt als je vlucht vertrekt vanaf een luchthaven van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Hetzelfde geldt als je vlucht vertrekt vanaf een in een derde land gelegen luchthaven naar een luchthaven van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. In dit laatste geval is wel vereist dat je vlucht wordt uitgevoerd door een maatschappij uit de EU. Weet overigens dat je niet enkel recht hebt op een vergoeding als je met een ‘gewone’ lijnvlucht vliegt, maar ook als je kiest voor een lage kosten maatschappij of een charter.

Help ook dat niet dan zal je een procedure voor de rechtbank moeten opstarten. Je kan je zaak ook laten behartigen door allerhande organisaties die -tegen betaling van een percentage van de vergoeding die je uiteindelijk krijgt- je belangen verder behartigen.