Dit is de Europese Culturele Hoofdstad van 2028

François Piette,
04-01-2024
Bourges wordt de Europese Culturele Hoofdstad van 2028, een belangrijke erkenning voor deze nog steeds relatief onbekende Franse stad.
Bourges
Free Nomad

Bourges is gekozen als Europese Culturele Hoofdstad van 2028. Dat kondigde Rossella Tarantino, voorzitter van de jury, aan. Die beslissing betekent een belangrijke overwinning voor Bourges, dat concurreerde met steden zoals Rouen, Montpellier en Clermont-Ferrand. De burgemeester van Bourges, Yann Galut, uitte zijn trots en benadrukte een “kandidatuur van bescheidenheid” ten opzichte van grotere metropolen.

Bourges, dat zichzelf te voorstelt als de vaandeldrager van middelgrote steden, heeft de nadruk gelegd op het gebruik van cultuur als motor voor sociale, economische, ecologische en toeristische ontwikkeling. De stad staat al bekend om haar festival voor hedendaagse muziek, het Printemps de Bourges, en streeft ernaar haar culturele en toeristische aantrekkingskracht te versterken.

Bourges
Free Nomad

Een gedeelde titel met voordelen

Zoals gebruikelijk zal Bourges deze titel delen met andere Europese steden, waaronder Ceské Budejovice in Tsjechië en Skopje in Noord-Macedonië. Deze titel is gewild vanwege de aanzienlijke economische en toeristische voordelen. Het initiatief van de Europese Culturele Hoofdstad, dat in 1985 is gelanceerd, heeft aanzienlijk bijgedragen aan het bevorderen van cultureel toerisme in de benoemde steden.

Bourges
Free Nomad

5 niet te missen bezienswaardigheden in Bourges:

  1. Sint-Stefanuskathedraal: Deze gotische kathedraal, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, onderscheidt zich door zijn historische glas-in-loodramen en indrukwekkende architectuur. Het is een meesterwerk van middeleeuwse architectuur.
  2. Palais Jacques-Cœur: Dit paleis uit de 15de eeuw is een opmerkelijk voorbeeld van middeleeuwse Franse civiele architectuur. Het weerspiegelt de rijkdom en macht van Jacques Cœur, een Franse koopman en financier.
  3. De moerassen van Bourges: Een doolhof van drijvende tuinen strekt zich uit over 135 hectare. Dit unieke moerasgebied wordt al sinds de middeleeuwen gecultiveerd en biedt een vredige en schilderachtige wandeling.
  4. Estève Museum: Dit museum gewijd aan Maurice Estève, een bekende moderne kunstenaar wiens kleurrijke abstracte werken in de schijnwerpers staan, is gevestigd in het voormalige aartsbisschoppelijke paleis.
  5. Printemps de Bourges Festival: Een gerenommeerd jaarlijks muziekevenement dat artiesten en publiek van over de hele wereld aantrekt. Dit festival belicht een breed scala aan muziekgenres en draagt bij aan de levendige sfeer van de stad.
Bourges
Free Nomad

De stad van de alchemisten!

Bourges was in de middeleeuwen een opmerkelijk centrum voor alchemisten. De stad trok onderzoekers aan die de oude praktijk van alchemie wilden verkennen, een mengeling van mysticisme, chemie en filosofie. Het doel? Gewone materialen omzetten in goud! Die historische achtergrond, waarvan niet alle mysteries zijn ontrafeld, trekt nog steeds veel nieuwsgierige bezoekers aan…